Companii

Companiile mari din energie au platit pentru plecarea a 10.000 de angajati peste 100 de milioane de euro

05.02.2009, 16:55 20

Jumatate din aceste disponibilizari au fost anuntate in prima luna a anului acesta, specialistii spunand ca din cauza crizei acest gen de miscari s-ar putea intensifica dincolo de programele de restructurare deja avute in vedere.

Potrivit acestora, domeniul energetic nu este mai mult protejat in fata crizei comparativ cu alte domenii.
Electrica, Petrom, CEZ Romania, Distrigaz Sud, E.ON Gaz Romania si Rompetrol sunt companiile care pana acum au anuntat cele mai multe reduceri de personal, restructurarile avand un singur obiectiv: taierea unor costuri in scopul cresterii productivitatii companiilor. Numarul celor care-si vor pierde locul de munca ar putea creste insa si pe fondul crizei. "In Romania, companiile energetice se afla in plin proces de optimizare ca urmare a privatizarii lor, iar planuri de reducere a personalului existau anterior crizei. Aceste planuri urmaresc in general logica evolutiei companiilor, a proiectelor de investitii in retehnologizare sau situatia lor comerciala. Este posibil ca aceasta criza sa le influenteze proiectele de reorganizare, intrucat domeniul energiei nu este mai protejat decat alte sectoare de activitate", spune Viorel Ghete, managing partner BPI Romania, companie de consultanta in management si resurse umane.
BPI Romania a asistat unele dintre cele mai mari procese de restructurare de piata, respectiv cele derulate de companii precum Petrom, Distrigaz Sud sau Romtelecom.
Problema care se ridica acum este capacitatea pietei de a mai absorbi aceasta forta de munca specializata in contextul in care companiile care mai fac angajari sunt extrem de putine, la nivel national fiind asteptate anul acesta 50.000 de disponibilzari.
"In proiectele noastre de outplacement, suntem adesea intrebati daca mai sunt oferte pe piata pentru persoanele pe care le acompaniem. Angajari continua sa se faca in sectoarele mai putin afectate de criza. Este insa mai multa nevoie de deschidere, atat din partea angajatorilor, cat si din partea candidatilor pentru a-si revizui conditiile si asteptarile, pentru a accepta eventual o reconversie profesionala. Piata externa nu absorbea nici inainte decat o foarte mica parte din acesti salariati si ca atare, nu poate constitui o solutie pe termen lung", mai spune Ghete.
Potrivit unor declaratii de anul trecut ale reprezentantilor BPI Romania, in cele mai bune cazuri intr-o restructurare se poate vorbi de un grad de integrare de circa 75% al persoanelor vizate.
In ceea ce priveste platile compensatorii, acestea variaza intre 6 salarii si pot ajunge pana la 24 de salarii, iar nivelul acestora depinde de negocierile intre angajatori si parteneri sociali, in functie de contractele colective de munca din fiecare companie.
Cea mai mare disponibilizare de la inceputul acestui an anuntata de o companie energetica este cea facuta de Petrom, care va disponibiliza 3.000 de angajati din februarie, masura fiind una inclusa in planul de restructurare al companiei si una negociata cu sindicatele.
Cu toate acestea, reprezentantii companiei nu exclud nici realizarea unor disponibilizari din cauza crizei, dar spun ca acestea nu vor avea amploarea unor mii de oameni. Electrica renunta la peste 1.700 de angajati din cadrul filialei de intretinere si servicii, Electrica Serv, din cauza scaderii comenzilor. CEZ Romania renunta anul acesta la peste 360 de oameni, acesta fiind un program generat de nevoia de restructurare si nu de criza. La aceste disponibilizari se adauga cele anuntate in a doua jumatate a anului trecut de catre Rompetrol, grup condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO