Companii

Conducta rusa Itera intre Iasi si Droki

23.04.2001, 00:00 15



Itera Holding, al doilea producator rus de gaz natural, a anuntat ca este interesat sa participe la construirea unei conducte de gaze, intre Moldova si Romania.

Aceasta conducta ar putea transporta circa patru miliarde de metri cubi de gaz anual, a anuntat ziarul rus Izvestia, preluat de agentiile internationale de presa.

Planurile companiei de a construi aceasta conducta intre Iasi (Romania) si Droki (Moldova) vizeaza investitii de circa 50 de milioane de dolari.

Vladimir Voronin a declarat, dupa intalnirea cu presedintele Itera, ca retelele electrice de distributie Nord si Nord-Vest din Republica Moldova "vor fi concesionate companiei Itera, in contul datoriilor pentru energia electrica livrata".

Datoriile Moldovei catre Rusia, pentru gazul furnizat, se ridica la o valoare de 700 de milioane de $. Itera a furnizat, din 1996, 2,7 milioane de mc de gaz pentru consumul din Republica Moldova. In prezent, Itera detine aproximativ 20% din piata moldoveneasca de gaze.

Itera tine de cateva luni capetele de afis in ziarele financiare internationale pe motiv ca societatea este detinuta, din umbra, de directorii Gazprom, primul producator rus de gaze naturale.

Oficialii de la Itera au negat vehement acest lucru. Ei au prezentat o structura extrem de complicata de actionari, care la prima vedere nu are nici o legatura cu Gazprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels