Companii

Connex a obtinut un credit de 200 mil. euro pentru reesalonarea datoriilor

10.10.2005, 18:10 23

Operatorul de telefonie mobila MobiFon (Connex) a obtinut un credit in valoare de 200 de milioane de euro de la cinci banci, primul imprumut obtinut de companie in moneda europeana, banii urmand a fi folositi pentru achitarea integrala a altor imprumuturi contractate anterior.

Tranzactia a fost sprijinita de Bank Austria Creditanstalt, Citibank, Commerzbank, ING Bank si Raiffeisen. Finantarea a fost sindicalizata in intregime si a primit "un raspuns excelent" din partea pietei, spun oficialii MobiFon.

Bancile mandatate vor semna acordul de finantare in saptamanile urmatoare.

MobiFon a fost achizitionata in luna aprilie de grupul britanic Vodafone, in urma unui acord semnat cu Telesystems International Wireless (TIW). Tranzactia a fost evaluata la 4,4 miliarde de dolari (3,38 miliarde de euro), incluzand si 100% din actiunile operatorului Oskar Mobil din Cehia si datoriile acumulate de acesta de 950 de milioane de dolari (730 milioane de euro). Vodafone detinea anterior 20,1% din actiunile MobiFon.

Connex, primul operator de pe piata locala care a lansat serviciile de telefonie mobila de generatia a treia (3G), se pregateste de relansare sub brandul Vodafone.

Acest proces a fost insa impiedicat de faptul ca marca Vodafone pe piata locala este inregistrata de Telemobil (Zapp), iar procesul pentru recuperea dreptului de utilizare a marcii nu s-a incheiat inca. Operatorul de telefonie mobila Connex a incheiat anul 2004 cu un profit operational de 226 milioane de dolari (182 milioane de euro), in crestere cu 32,4% comparativ cu 2003, in vreme ce veniturile din servicii ale companiei s-au majorat cu 29,6%, pana la 686,3 milioane de dolari (553,4 milioane de euro). Compania avea la 31 decembrie 2004 4,9 milioane de clienti.

Primele trei luni ale anului 2005 au adus companiei venituri totale de 209,4 milioane de dolari (162,3 mil. euro), in crestere cu 33,8% fata de perioada similara a anului trecut si profit operational de 71,9 milioane de dolari (55,7 mil. euro), in crestere cu 49,4%. Pentru trimestrul al doilea si al treilea, Vodafone nu a facut publice rezultatele financiare ale MobiFon. Singura informatie oficiala a fost ca numarul de clienti a ajuns la 20 iunie 2005 la 5,25 milioane, incluzand abonatii si utilizatorii de cartele pre-paid. Oficialii companiei nu au spus nimic despre numarul utilizatorilor de servicii 3G, doar ca acesta este "peste asteptari".

Telefonia de generatia a treia (3G) permite utilizatorului acces rapid la Internet (pana la 384 kbps), videotelefonie, televiziune pe telefonul mobil, transfer rapid de date, imagini, muzica digitala, vizualizarea paginilor web cu elemente grafice si servicii de localizare direct pe telefonul mobil.

Connex este marca inregistrata a MobiFon S.A., o divizie a Vodafone Group Plc. Vodafone este cea mai mare companie de comunicatii mobile din lume, cu divizii in 27 de tari si retele partenere in alte 14 tari.

Cu o gama completa de servicii de telecomunicatii mobile de voce si de date, Vodafone ofera in prezent servicii catre 165 milioane de clienti din intreaga lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO