Companii

Cresterea Bursei a ajutat fondurile mutuale sa sara peste inflatie in februarie

22.03.2005, 00:00 21

Fondurile deschise de investitii au obtinut in luna februarie un randament mediu de 2%, superior celor oferite pe piata bancara si peste nivelul inflatiei, care s-a situat la 0,6% luna trecuta. Volumul activelor nete ale fondurilor a crescut, de asemenea, cu 2,1% fata de luna anterioara, depasind 5.120 de miliarde de lei (140 mil. euro).


Cresteri mai mari ale activelor au avut fondurile cu plasamente in actiuni in conditiile in care investitorii au continuat sa se indrepte si luna trecuta catre acestea in speranta unor randamente mai mari.


Cea mai buna evolutie au inregistrat-o fondurile pe actiuni si cele diversificate, care au profitat din plin de cresterea pietei de capital in luna februarie. In topul fondurilor cu cele mai bune randamente in luna februarie, pe primul loc se claseaza Omninvest, cu 14,6%, urmat de Intercapital cu 14,4%, ambele fonduri pe actiuni. Acestea sunt urmate de fondul diversificat Capital Plus, cu o crestere de 10,9%.


"Randamentul ridicat obtinut in februarie este rezultatul cresterilor inregistrate pe piata de capital, la care se adauga o administrare eficienta a portofoliului", a declarat Andrei Negulescu, directorul de marketing al societatii SIRA, care administreaza fondul de investitii Omninvest.


Omninvest a inregistrat luna trecuta o crestere de activ de 44,3%, datorita atragerii de noi subscrieri de la investitorii existenti, numarul de investitori fiind cu doar 1,5% mai mare decat in ianuarie. De cealalta parte, cresterea de activ de 40,7% inregistrata de Intercapital, fond de actiuni administrat de Certinvest, se bazeaza pe o majorare cu 25% a numarului de investitori. "Performantele pe care fondurile noastre le-au obtinut in luna februarie sunt clar legate de cresterea pietei bursiere", a afirmat Florin Toth, analist la societatea Certinvest, care administreaza fondurile Omninvest si Capital Plus. "Pe de alta parte, randamentele obtinute din plasamentele in titluri monetare au fost din ce in ce mai scazute", a precizat Toth.


Societatile de administrare sunt optimiste in ceea ce priveste evolutia viitoare a fondurilor de investitii. "Trendul general este crescator si ne asteptam ca maximele din februarie de pe Bursa sa fie atinse si chiar depasite in perioada urmatoare", a spus Toth.


Administratorii sustin ca plasamentele in fonduri de actiuni vor aduce pe termen mediu si lung randamente mai mari decat plasamentele monetare, in ciuda puternicei corectii negative inregistrate luna aceasta la Bursa de Valori.


"Este greu de spus ce randamente vor aduce, in continuare, investitiile in actiuni, insa este cert ca acestea vor aduce castiguri mai ridicate decat cele oferite de depozitele bancare sau alte instrumente de investitii monetare", a precizat Negulescu. "Portofoliul nostru este destul de diversificat si nu depindem de evolutia unei anumite actiuni, insa scaderea generalizata de pe piata de capital a afectat si randamentul fondului", a adaugat el.


Dintre fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix, cel mai mare randament l-a avut FCEx, administrat de SIRA, care a crescut in februarie cu 4,8%. Din cauza lipsei unor emisiuni noi de certificate de trezorerie pe termen mai mic de un an, ponderea acestora in activele fondului s-a redus de la 34,4% la 26%, suma rezultata fiind investita intr-un depozit bancar cu dobanda fixa.


Fondurile monetare au intregistrat randamente scazute luna trecuta, in conditiile in care dobanzile de pe piata monetara au continuat sa scada, iar titlurile de stat noi emise au fost foarte putine. Fondul Simfonia 1, administrat de societatea sepcializata a BRD-SocGen - cel mai mare de pe piata -, cu o cota de 44% dupa valoarea activelor, a obtinut un randament de 1%, reusind si o crestere a activului de 10,6%. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels