Companii

Cui datorează bani magazinele House of Art şi Levi's, intrate recent în insolvenţă. Ce bănci sunt expuse?

Cui datorează bani magazinele House of Art şi Levi's, intrate recent în insolvenţă. Ce bănci sunt expuse?

Foto: Shutterstock

Autor: Cristina Rosca

03.02.2012, 14:39 4294

Principalii creditori ai companiilor Staff Collection, care operează magazinele House of Art, şi Corssa - magazinele Fox şi Levi's - sunt creditorii bancari, Banca Transilvania, Piraeus Bank, Bancpost, BT Leasing, EFG Leasing, şi furnizorii de produse vestimentare şi accesorii, potrivit Casei de Insolvenţă Transilvania, administratorul judiciar al celor două companii.

Staff Collection, care deţine magazinele de îmbrăcăminte şi încălţăminte House of Art, şi-a cerut singură insolvenţa, urmând astfel modelul deja consacrat de Tina R şi de Leonardo. În aceeaşi situaţie se află şi Corssa, care administrează magazinele Fox, Levi's şi Eponge Fashion Paris

Reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania spun că este prematur să ofere cifre privind valoarea totală a datoriilor.

"Este prematur în procedură să putem face chiar şi o estimare a datoriilor, cu atât mai puţin să putem spune o valoare totală a acestora. În prezent, procedura se află în faza de observaţie, ceea ce înseamnă că momentan se depun cereri de admitere a creanţei de către potenţialii creditori. Ulterior, administratorul judiciar va întocmi tabelul de creanţe, de unde va reieşi un total al creanţelor declarate împotriva celor două debitoare".

Compania Staff Collection, care deţine magazinele House of Art, a avut în 2010, ultimul an pentru care există informaţii financiare, afaceri de 58 mil. lei (13,8 mil. euro) şi pierderi de aproape 20 mil. lei (4,76 mil. euro). Mai mult, datoriile totale ale companiei în 2010, erau de aproape 85 mil. lei (20 mil. euro), mai mari decât cifra de afaceri, potrivit Ministerului de Finanţe. De asemenea, firma Corssa, care deţine brandurile Fox, Levi's şi Eponge Fashion Paris, a avut în 2010 datorii mai mari decât cifra de afaceri de 51 mil. lei (12 mil. euro). Datoriile totale depăşeau, potrivit Ministerului de Finanţe, 60 mil. lei (14 mil. euro).

În prezent nu este cunoscută nici situaţia numărului de magazine care continuă să funcţioneze. În 2008 numărul acestora depăşea 130 pentru toate brandurile celor două companii. Reprezentanţii CITR spun că nu au primit încă o situaţia a numărului de magazine, însă adaugă că nu exclud posibilitatea închiderii de unităţi în viitor.

"Închiderea de magazine este o masură des întâlnită în planul de reorganizare al retailerilor care au intrat în insolvenţă, însă nu ştim dacă acest lucru se va întâmpla şi în cazul de faţă. Analiza acestei variante se va face împreună cu compania, până la întocmirea planului de reorganizare".

Planul de reorganizare nu a fost încă întocmit pentru că procedurile se află încă într-un stadiu de observaţie. "Până atunci însă, ne concentrăm atenţia asupra reducerii de costuri, încercând să facem companiile profitabile", spun reprezentanţii CITR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO