Companii

DaimlerChrysler emite bonduri de 6,5 mld. euro

12.03.2001, 00:00 17



Concernul germano-american DaimlerChrysler AG, al cincilea producator mondial de autovehicule, a lansat, la sfarsitul saptamanii trecute, o emisiune de obligatiuni in valoare de 6,5 miliarde de euro, informeaza cotidianul financiar The Wall Street Journal Europe.

Oferta Daimler survine la doar o zi dupa emisiunea record de 16,4 miliarde de dolari (17,7 miliarde de euro) a companiei de telecomunicatii France Telecom.

Producatorul auto ofera, prin intermediul diviziei DaimlerChrysler International Finance BV, 5 tipuri de obligatiuni cu maturitati cuprinse intre 2 si 10 ani.

Emisiunea este lansata cu ajutorul bancilor Commerzbank, Deutsche Bank si J.P.Morgan. Toate transele ofera o prima substantiala peste valoarea de emisiune a titlurilor.

Cea mai mare valoare o au obligatiunile cu scadenta peste 10 ani, afirma un analist al pietei creditului, deoarece sunt mult mai atractive.

Gary Jenkins, director de cercetare in cadrul companiei de consultanta financiara Barclays Capital, a afirmat ca viitorul producatorului auto depinde de previziunile referitoare la evolutia economiei americane.

Daca economia Statelor Unite va merge mai rau decat estimeaza analistii, "DaimlerChrysler va avea de infruntat o perioada grea, mult mai dificila decat reiese din pretul obligatiunilor".

In ceea ce priveste durata emisiunilor, Jenkins spune ca "firma nu a avut de ales", avand in vedere recentele diminuari ale ratingurilor privind datoria pe termen scurt a companiei.

"Piata titlurilor financiare a devenit foarte diferita pentru conducerea companiei" odata cu modificarea ratingului, in conditiile in care investitorii se tem de obligatiunile cu risc mare, a adaugat analistul.

Dar, avand in vedere dobanda generoasa, emisiunea DaimlerChrysler poate reprezenta un real succes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels