Companii

De ce au ajuns buni românii pentru multinaţionale: au învăţat să facă lucruri mari cu puţin

Centrul afacerii de producţie de medicamente împotriva cancerului rămâne la Bucureşti, spune Actavis

Claudio Albrecht, CEO al producătorului de medicamente Actavis: Piaţa are potenţialul să se dubleze în doi-trei ani dacă fondurile ar fi disponibile

Autor: Ioana David

10.05.2011, 23:53 1565

"Românii au învăţat să facă lucruri mari cu puţin. Avem nevoiede ei acolo unde sunt acum. Nu cred că un elveţian sau un austriacar putea avea aceleaşi rezultate ca şi cele pe care le are echipade la Sindan", a spus Claudio Albrecht.

Pe piaţa locală, una dintre cele mai importante din EuropaCentrală şi de Est, Actavis estimează în următorii ani o creşteremedie anuală de 15-20% pentru că începe de la o bază "foarte mică".Anul trecut în România Actavis a avut vânzări de 93 mil. euro(inclusiv exporturi). În opinia lui Claudio Albrecht, şi piaţalocală de medicamente are un potenţial "uriaş". "Piaţa arepotenţialul să se dubleze în doi-trei ani dacă fondurile ar fidisponibile."

Printre cei mai mari exportatori din farma

Fabrica Sindan pe care Actavis o deţine la Bucureşti lucreazăacum la capacitate maximă şi este unul dintre cei mari exportatorifarmaceutici.

Pe piaţa din SUA, spre exemplu, una dintre principaleledestinaţii externe, livrările au fost anul trecut de 2,2 mil. euro,în creştere cu 61% comparativ cu nivelul din 2009. "Cu cât creştemmai mult cu atât va trebui să mutăm în Italia (unde Actavis deţineo capacitate de producţie a medicamentelor împotriva cancerului-n.red.)", a mai spus şeful Actavis, care a adăugat că în prezent nuare planuri pentru o investiţie de la zero, dar că pe termen lungrămâne de văzut dacă fabrica îşi va putea păstra locaţia actuală(din centrul Capitalei) sau nu. Pe lângă exporturi, compania şi-apropus şi lansări de produse (importate), numai în 2011 fiindprogramate 14 astfel de proiecte.


Au dat Islanda pe un orăşel din Elveţia

La momentul cumpărării fabricii Sindan, în 2006, unitatea dinRomânia era singura în care Actavis producea oncologice(medicamente folosite în tratamentul can­cerului).

Situaţia s-a schimbat însă din 2008 atunci când Actavis, gruppentru care achiziţiile au fost unul dintre motoarele de creştere,a preluat de la Pfizer o fabrică în Italia, unde produce aceeaşiclasă de medicamente.

Dacă România s-a aflat pe lista statelor aflate în vizor pentruachiziţii, nu acelaşi lucru s-a întâmplat când grupul care până înaceastă săptămână avea sediul în Islanda a început să caute peharta Europei un nou loc de unde să-şi conducă operaţiunile.

Fără a lua în calcul Europa Centrală şi de Est, ClaudioAlbrecht, venit la conducerea grupului în 2010, s-a uitat laOlanda, Marea Britanie, Danemarca pentru ca în final "câştigător"să fie micuţul orăşel elveţian Zug. "Am aterizat în Zug, după ocălătorie de aproape un an", a spus Claudio Albrecht, lainaugurarea noului sediu al companiei.

Aflat la poalele munţilor şi chiar lângă lacul cu acelaşi nume,Zug nu ar părea la prima vedere o opţiune pentru un grup cu afaceride miliarde de euro care decide să-şi relocheze sediul. Taxelescăzute însă şi lipsa biro­craţiei au făcut ca alte zeci de mii decompanii să-şi mute sediile operaţionale aici. Deşi nu este un oraştocmai ieftin, aşa cum însuşi Albrecht a recunoscut, Actavis are decâştigat din relocarea aici pentru că taxele scă­zute acoperăeventualele costuri de relocare. În prezent, în sediul în care s-auinvestit 5 mil. euro lucrează 100 de oameni, alţi 50 urmând săsosească. Printre cei deja instalaţi se numără şi Klaas Postema,care acum este vicepreşedinte în cadrul Actavis. Până în 2006,Postema a fost country manager al Zentiva (fostul producătorSicomed, astăzi aflat în portofoliul Sanofi-Aventis). Postema esteconsiderat unul dintre cei mai experimentaţi manageri care s-auaflat la conducerea unui producător român de medicamente.

Sute de manageri ai filialelor Actavis din lume, cei care dejas-au relocat, dar şi jurnalişti s-au aflat luni în faţa nouluisediu din Elveţia, acolo unde Actavis a încercat să refacăatmo­sfera din cadrul ţării de origine.

În faţa clădirii, un turn de 25 de metri înălţime care seîntinde pe o suprafaţă de 4.000 mp, corturile instalate, paiele,aşchiile de pe jos, desenele în formă de corăbii, vikingii de laintrare aminteau de orginile islandeze ale companiei, astăzi alpatrulea producător mondial de generice. Cu toate acestea, călduradin Zug (afară au fost 25-30 de grade la momentul ceremoniei)dublată de un foc în centrul locaţiei şi un ceaun deasupra erauindiciul că grupul a renunţat la gheizerele islandeze şi latemperaturile de sub 10 grade pentru un loc mai aproape de Europa.Probabil că niciunul dintre invitaţi nu se aştepta la o primireatât de "islandeză" deoarece costumele şi rochiile de culoareneagră au fost singurele ţinute de la inaugurare.

Bjorgolfur Thor Bjorgolfsson, miliardarul islandez acţionar alActavis, a fost şi el prezent însă a preferat să rămânădiscret.

Actavis se alătură în acest fel grupurilor Roche şi Novartiscare sunut localizate în Elveţia, însă la Basel. Actavis nu producemedicamente la Zug, sediul închiriat aici fiind numaioperaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels