Companii

Delhaize-Lion face achizitii de 2,1 miliarde dolari

08.09.2000, 00:00 21



Delhaize - Le Lion, cea mai mare firma de comert cu produse alimentare din Belgia, a oferit circa 2,1 miliarde euro (1,8 miliarde $) in actiuni, pentru restul de 55% din unitatea sa din SUA, cu scopul de a tine pasul cu rivalii sai, care se unesc pentru a-si reduce costurile.

Delhaize - Le Lion a intrat pe piata romaneasca de retail la inceputul acestui an, cumparand 51% din lantul de supermarketuri MegaImage.

Delhaize ofera 0,35 dintr-o actiune, in valoare de 21,5 euro - la pretul de inchidere a pietei de miercuri - pentru fiecare actiune detinuta de proprietarul american al lanturilor de magazine Food Lion, Hannaford, Kash 'n Karry si Shop 'n Save.

Compania vrea controlul total al operatiunilor sale din SUA. Unitatea din Statele Unite genereaza peste trei sferturi din vanzarile companiei-mama. "Ne declaram vointa de a creste ca o companie independenta", a spus directorul executiv Pierre-Olivier Beckers, intr-o conferinta de presa.

Actiunile Delhaize au cazut, la incheierea zilei de tranzactionare de miercuri, cu 3,9 euro, sau cu 6,4%, la 57,5 euro, de la 61,4 euro. In schimb, pretul actiunilor Delhaize America tranzactionate la categoria A a crescut, iar cel din categoria B a ramas neschimbat.

Anuntarea intentiei de preluare a venit in acelasi timp cu anuntul prin care compania cu sediul in Bruxelles a anuntat o crestere de 7,2% a profitului obtinut de grup pe cel de-al doilea trimestru, la 46,1 milioane euro, sau 0,89 euro pe actiune, de la 43 milioane euro, sau 0,83 euro.

Compania-mama va emite circa 35 milioane de noi actiuni pentru a finanta preluarea, reducand astfel participarea familiei Delhaize la 20%, de la 35%.

Integrarea Delhaize America va aduce circa 20 milioane $ economii la veniturile dinainte de impozitare si va impulsiona profitul pe actiune in 2001 si 2002, a spus compania-mama, adaugand ca ia in considerare rascumpararea a maximum 10% din actiunile sale.

In praeznt, Delhaize detine, la unitatea sa din SUA, 56% din actiunile tranzactionate la categoria B si care ii dau drept de vot, si 37% din actiunile fara tranzactionate la categoria A, care nu ii confera drept de vot, la un total de 45% detinut de cele 180,8 milioane actiuni, a spus compania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels