Companii

Eckerle isi face fabrica la Cluj

23.07.2004, 00:00 63

Grupul german Eckerle, furnizor de produse pentru industria auto, va investi peste doua milioane de euro in constructia unui centru de productie, la Cluj-Napoca, prin filiala sa Eckerle-Gruppe Romania. Compania este prezenta pe piata romaneasca din iunie 2003, iar pana acum si-a desfasurat activitatea intr-un spatiu inchiriat. Firma lucreaza in sistem lohn doar pentru piata germana, principalii clienti fiind Bosch si Siemens. In ultimul an grupul a inregistrat o crestere a productiei de la 3.000 de suporti de carbon pe zi, la 45.000, motiv pentru care spatiul inchiriat nu mai acopera necesarul zilnic al companiei. "Pana in iunie 2005 vor fi finalizate lucrarile la noul sediu, care va avea o suprafata construita de 4.000 de metri patrati si care va asigura o crestere a personalului implicat in productie de la 280 de angajati la 600 pana la sfarsitul anului viitor", a declarat Andreas Winnen, director general Eckerle-Gruppe Romania. Constructia centrului de productie din Cluj nu este singurul business pe care nemtii vor sa-l dezvolte in Romania. "Segmentul asamblarilor pentru industria auto, va ramane in continuare cel mai important, dar vrem sa deschidem si o sectie de automatizari industriale, domeniu in care ne aflam cu un pas inaintea pietei romanesti", a mai spus Winnen, a carui firma va deveni distribuitor in Transilvania pentru produsele Rexroth, Schmidt si Visi Control. "Transilvania este primul pas in abordarea pietei romanesti, care deocamdata nu este prea mare, insa cu siguranta va creste", a adaugat Winnen. Grupul german a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de 70 mil. euro, estimarile oficialilor vizand o dublare a acesteia in maxim cinci ani.
Cluj - Napoca nu a a fost unul dintre orasele preferate de investitorii germani. Pana in mai 2004, Sibiul a atras investitii de peste 40 de milioane de dolari, Timisoara a atras 125,9 milioane de dolari, iar Clujul numai 7 milioane de dolari. Reprezentantii oamenilor de afaceri spun ca iesirea lui Gheorghe Funar de pe scena politica clujeana reprezinta o chestiune pozitiva care va influenta mediul economic. Iar rezultatele incep sa se vada mai multe companii germane anuntand invastitii majore. Printre acestea se numara si compania Ruwel care a anuntat ca va investi circa 80 de milioane de euro intr-o unitate de productie pentru placi cu circuite integrate destinate industriei auto, care va functiona in Parcul Industrial Cluj-Napoca. Investitia, prima din parcul industrial, va crea peste 600 de locuri de munca, suprafata atribuita firmei urmand sa fie de 60.000 de metri patrati. Pe langa activitatea de productie, firma germana va dezvolta si o parte de cercetare.



transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels