Energie

Cum se pregăteşte România de iarnă. Sistemul de încălzire a pierdut jumătate din clienţi. În cât timp se amortizează investiţia în centrale proprii

Cum se pregăteşte România de iarnă. Sistemul de...

Autor: Roxana Petrescu

22.09.2016, 00:08 2900

Problemele din sistemul centralizat de încălzire au devenit refrenul fiecărui început de sezon rece, dar statisticile oficiale arată că din ce în ce mai puţini români sunt dispuşi să asculte motivele din spatele lipsei de restructurare şi caută alternative.

Recuperarea investiţiei într-o centrală proprie se poate face şi în cinci ani, spun jucătorii din domeniu, aceasta fiind cea mai accesată soluţie de românii care aleg debranşarea.

„Sistemul centralizat este învechit, fiind creat în anii 50 şi fără să beneficize de prea multe investiţii în retehnologizare, având în acest moment o eficienţă scăzută (randament de 40% în septembrie 2014 - RADET Bucureşti)“, spune Cătălin Drăguleanu, country manager la Ariston Thermo România, filiala locală a italienilor de la Ariston, unul dintre cei mai mari jucători din domeniul echipamentelor destinate încălzirii.

Potrivit recensământului din 2011, circa 1,7 milioane de locuinţe din România dintr-un total de 4,76 de milioane de case din mediul urban erau racordate la sistemul centralizat de încălzire. Cu zece ani înainte, numărul locuinţelor încălzite centralizat era de 2,5 milioane de apartamente. În prezent, sub 1,3 milioane de locuinţe se mai bazează pe sistemul centralizat de încălzire. Numai în ultimii cinci ani, mai bine de 260.000 de locuinţe au spus adio sistemului centralizat de încălzire, răbdarea consumatorilor faţă de promisiunile privind eficientizarea sistemului fiind mai redusă cu trecerea fiecărui sezon rece.

Tot potrivit datelor Ariston, judeţul Galaţi a fost campionul debranşărilor anul trecut, Timişul a luat medalia de aur în 2014, Iaşiul fiind la rândul său un judeţ foarte grăbit să taie legăturile cu sistemul centralizat de încălzire.

În replică, vânzările de centrale de apartament au crescut simţitor, până la un nivel de 2,2 milioane de unităţi în prezent.

„În 2010 estimăm că parcul de centrale termice instalate era de circa 1,6 milioane. Creşterea din ultimii ani a fost determinată de mai mulţi factori, dar în primul rând de numărul mare de debranşări din ultimii ani. Estimăm că majoritatea celor care au ales să renunţe la sistemul centralizat de încălzire au optat pentru o centrală termică de apartament. De asemenea, dorinţa de confort şi de independenţă au fost alt factor determinant“, mai spune reprezentantul Ariston Thermo.

Potrivit acestuia, costul pentru montarea unei centrale pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi se ridică la aproape 7.000 de lei, sumă în care este inclus preţul centralei, dar şi cheltuieli legate de debranşare sau de manoperă.

„Raportat la amortizarea investiţiei ce ajunge la circa 7.000 lei pentru un apartament de aproape 60 de metri pătraţi, aceasta se poate face diferit de la oraş la oraş, dacă ne raportăm la faptul că, în sistem centralizat, costul Gcal facturat către populaţie variază de la 108 lei/Gcal la 379 lei /Gcal. Astfel, în cazul oraşului Arad, unde costul facturat către populaţie pentru Gcal este de 267 lei/Gcal, amortizarea întregii instalaţii se poate face până în 5 ani. În ceea ce priveşte costurile cu debranşarea şi procesul în sine, acesta este diferit de la oraş la oraş. Există zone în care acest demers este doar o formalitate, şi zone în care este un proces extrem de anevoios“, mai spune Cătălin Drăguleanu.

Ariston Thermo România a înregistrat anul trecut vânzări de 136 mil. lei, în creştere cu aproape 25% comparativ cu 2014. Compania a intrat însă pe pierderi, terminând anul 2015 cu un minus de 1,5 milioane de lei faţă de profitul net de 2,7 milioane de lei din 2014.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24