Energie

Care sunt cele mai mari proiecte eoliene şi solare care au obţinut avizul de acordare la reţea în perioada 2021-2022. Primul proiect, care este în Buzău, înseamnă o investiţie de 353 mil. euro

Care sunt cele mai mari proiecte eoliene şi solare care...

Autor: Roxana Petrescu

06.04.2022, 00:07 11684

Datele centralizate de ZF şi cu­lese de pe site-ul Trans­elec­trica arată că primele ze­ce proiecte eoliene şi solare ca dimensiune avizate anul trecut şi la începutul lui 2022 cu­mu­lea­ză o capacitate totală de aproape 1.720 MW şi ar însemna investiţii de circa 1,3 miliarde de euro. Fără nicio îndoială, efervescenţa pieţei arată că România este în plin boom de dezvoltare pentru cel de-al doilea val de energie regenerabilă.

„În cazul României, trecerea de la ţinta de 24% în anul 2020, privind ponderea ener­giei electrice produse din surse regenerabile în total consum final brut de energie, la o ţintă de 30,7% (propusă) la nivelul anului 2030 este echivalentă cu creşterea cu peste 140% a ponderii capacităţilor de producţie a energiei electrice din surse regenerabile, faţă de capacitatea de producţie instalată în perioada 2010-2016 (de circa 4785 MW)“, explică Autoritatea Naţională de Reglemen­tare în domeniul Energiei (ANRE). Acum România are 1.300 MW în solare şi circa 3.000 MW în eoliene.

Cel mai mare proiect avizat până acum, pentru investiţiile din cel de-al doilea val de energie verde, a primit ATR-ul (avizul tehnic de racordare la reţea) chiar la finalul anului trecut. Este vorba despre un parc eolian de 441 MW, o investiţie de circa 353 de milioane de euro, care va fi realizat în Buzău. Compania de proiect se numeşte First Look Solutions şi printre acţionarii acesteia se numără şi Emanuel Babici, vicepreşedinte al Uzinsider. Spre comparaţie, cel mai mare parc eolian care funcţionează acum, Fântânele Vest, deţinut de cehii de la CEZ, are o putere netă de 260 MW.

La rândul lor, proiectele de energie solară care au fost avizate se deosebesc de cele din primul val prin dimensiunile semnificative. Astfel, cel mai mare proiect solar care a obţinut avizul tehnic de racordare la reţea anul trecut are o capacitate de 134 MW, va fi realizat în judeţul Olt de compania de proiect Grup Blauer Bucureşti, deţinută de mai mulţi oameni de afaceri. Spre comparaţie, cel mai mare parc fotovoltaic aflat acum în funcţiune are o capacitate de 60 MW fiind amplasat în Giurgiu.

Din nou, cei mai puternici dezvoltatori sunt aliniaţi la start, dar alături de ei sunt şi companii majore. La finalul lunii februarie, OMV Petrom a obţinut avizul tehnic de racordare la reţea pentru un parc solar de 82 MW. De asemenea, israelienii de la Shikun & Binui îşi construiesc unul dintre cele mai mari portofolii de energie verde din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO