Energie

Hidroelectrica se îndreaptă către un profit de un miliard de lei

Hidroelectrica se îndreaptă către un profit de un...

Autor: Luciana Georgescu

15.09.2014, 10:51 1103

Producătorul de energie Hidroelectrica, aflat în insolvenţă, a realizat un profit brut de 719 milioane de lei (162 mil. euro) în primele opt luni, cu 12% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, şi se îndreaptă către un profit record de peste un miliard de lei, susţinut de o producţie energetică mai mare decât nivelul estimat.

"Producţia de cel puţin 17 TWh ce va fi obţinută până la finalul anului, implementarea unor strategii eficiente de vânzare a întregii cantităţi de energie produsă, deschiderea unor reprezentanţe de trading în Ungaria şi Serbia, coordonarea unor acţiuni susţinute de revizuire a portofoliului de credite bancare sunt elemente ce vor genera în exerciţiul financiar al anului 2014 un profit record de peste 1 miliard de lei", a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

În primele opt luni ale anului, Hidroelectrica a produs şi a livrat 12,3 TWh, reprezentând 88,5% din producţia estimată pentru întregul an şi preconizează o producţie de cel puţin 17 TWh pentru 2014, cu 3,1 TWh mai mult decât producţia bugetată.

"Dacă Hidroelectrica nu ar plăti 396 milioane de lei taxa pe apă uzinată, reprezentând cel mai înalt nivel al acestei taxe din Uniunea Europeană, dacă Hidroelectrica nu ar plăti taxa pe stâlp de 150 milioane lei, dacă Hidroelectrica nu ar pierde 220 milioane lei ca efect al livrărilor de energie pe piaţă reglementată, profitul companei ar fi de cel puţin 1,8 miliarde lei, permiţând astfel societăţii să finanţeze toate investiţiile în retehnologizarea capacităţilor de producţie existente sau punerea în funcţiune a unor noi capacităţi", a mai spus Remus Borza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO