Energie

Un mare mister pe piaţă. Cine exportă gazul românesc? Răspunsul autorităţilor: Informaţiile sunt sensibile

Un mare mister pe piaţă. Cine exportă gazul românesc?...

Autor: Roxana Petrescu

21.06.2022, 09:00 2387

Datele Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural, arată că România a trimis anul trecut peste graniţe 1 mld. metri cubi de gaze, din care 0,2 mld. metri cubi au reprezentat tranzitul, restul fiind cantităţi exportate de provenienţă internă şi din import.

Mai departe, cât gaz produs în România a fost trimis peste graniţe şi cine l-a exportat sunt mistere comerciale. „Având în vedere faptul că datele solicitate cu privire la cantităţile exportate/importate de fiecare operator în parte sunt informaţii sensibile din punct de vedere comercial, în vederea soluţionării acestui punct vă recomandăm să vă adresaţi direct societăţilor în cauză“, au precizat reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la întrebarea privind identitatea firmelor care au exportat gaze din România anul trecut.

În fiecare raport lunar al ANRE privind piaţa gazelor naturale este prezentată însă structura importurilor de gaze consumate, numele companiilor care importă, dar şi cota de piaţă pe care fiecare o deţine în acest segment.

„Transgaz nu deţine informaţii cu privire la provenienţa gazelor naturale destinate exportului, care au fost achiziţionate din punctul virtual de tranzacţio­nare“, spune Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

Specialiştii din piaţă spun însă că menţinerea acestui vid de informaţii are mai departe un efect cert: creşterea preţului pentru consumatorii români.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO