Energie

Urmează ZF Power Summit 2019: 19-20 februarie. Cum a ajuns România să depindă de Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria pentru a-şi alimenta consumatorii? Tradiţional, acestea erau destinaţii de export

Urmează ZF Power Summit 2019: 19-20 februarie. Cum a...

Autor: Roxana Petrescu

23.01.2019, 19:45 590
♦ În iarna anului 2017, Bulgaria cerea ajutor de urgenţă României pentru a-şi alimenta consumatorii de energie din cauza unor probleme de sistem ♦ La acel moment, România a spus pas, dar ieri vecinii de la sud, alături de Ucraina, Serbia şi Ungaria asigurau circa 20% din consumul local de energie, importurile ajungând la aproape 1.900 MW ♦ Se transformă România din exportator net de energie în importator? ♦ Aflaţi răspunsul la cea de-a opta ediţie a ZF Power Summit, pe 19-20 februarie.

În anumite intervale orare, mai ales în timpul dimineţii, atunci când sunt înregistrate vârfuri de consum, România importa 20% din necesarul său de energie, în contextul în care problemele pe partea de producţie persistă.

Ucraina era ieri cel mai important furnizor extern, după cum arătau datele trans­mise în timp real pe site-ul Trans­elec­trica, urmată de Ungaria, Serbia şi Bul­garia. În mod tradiţional, acestea erau destinaţii de export pentru energia ro­­mânească. După primele nouă luni ale lui 2018, pe datele Transelec­trica, era vizibilă o creştere a impor­tu­rilor din Bul­garia şi Serbia, conco­mitent cu scă­derea exporturilor pe aceste des­tinaţii.

Pe de altă parte, cantităţile aduse din Ungaria şi Ucraina erau în scădere, tendinţă însoţită de o creştere a exporturilor pe aceste destinaţii. Ca structură de producţie, cea mai importantă sursă în alimentare cu energie a pieţei locale erau centralele pe gaze, urmate de cele pe cărbuni, hidrocentrale şi energia nucleară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO