Companii

Este oficial: Advent va plati 43,7 mil. dolari pentru Terapia

04.07.2003, 00:00 13

Fondul american de investitii Advent International a publicat astazi anuntul preliminar aferent ofertei publice de preluare pentru toate actiunile producatorului roman de medicamente Terapia Cluj-Napoca.
Valoarea ofertei este de 43,7 milioane de dolari, pretul oferit fiind 4.681 lei/actiune. Intermediarul ofertei este societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.
Advent va prelua Terapia prin intermediul unui vehicul de investitii - Terapia Holding SA.
Cei mai importanti actionari actuali ai companiei sunt, in prezent, fondurile de investitii Romanian Investment Fund (17% din actiuni), Romanian Investment Company (20%), Broadhurst  (7,82%), Labrador Partners (5,26%) si companiile de comert Romfarmachim (10,69%) si Romital (6,52%).
Anuntul preliminar precizeaza ca, dupa preluarea companiei, Advent intentioneaza sa dezvolte in continuare activitatea Terapia, "urmarind asigurarea extinderii activitatii si a unei profitabilitati sporite prin imbunatatirea capacitatii concurentiale fata de principalii competitori, atat in ceea ce priveste productia cat si in ceea ce priveste vanzarile".
Se precizeaza, de asemenea, ca fondul intentioneaza sa foloseasca, pentru moment, persoane din conducerea actuala a societatii si sa intareasca echipa de management.
Pretul anuntat pentru oferta - 4.681 de lei/actiune este apropiat de cel la care au fost tranzactionate actiunile Terapia la bursa in ultimile sedinte.
Procesul de vanzare al Terapia, al doilea producator roman de medicamente si al cincilea jucator de pe piata de profil, a fost demarat in vara anului trecut.
In afara de Advent International, de achizitia Terapia au fost interesate companiile farmaceutice Servier (Franta) si Pharmaco (Islanda) si consortiul financiar format din doua fonduri de investitii din grupurile AIG (Statele Unite) si Global Finance (Grecia).
Terapia a fost scoasa la vanzare pentru ca RIF si RIC si vor incheia durata de viata anul viitor, respectiv anul acesta.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 31,76 milioane de dolari si un profit net de 7,2 milioane de dolari. Terapia detine aproximativ 4% din piata romaneasca a medicamentelor.
Compania este listata la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 4.500 de lei/actiune. Capitalizarea bursiera a Terapia este de aproximativ 41 milioane de dolari. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels