Companii

Finantare BERD de 14 mil. $ pentru Diana Forest

27.11.2001, 00:00 16



Compania Diana Forest din Bacau, care activeaza in industria prelucrarii lemnului, este pe punctul de a obtine o finantare de aproximativ 14 milioane USD, printr-un proiect al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), necesare achitarii unei parti a datoriilor si retehnologizarii, potrivit BERD.

Fosta societate de stat pana in 1998, Diana Forest a fost privatizata in urma achizitiei de catre grupul spaniol Empresarial Fadesa SA a pachetului majoritar de actiuni de 51%, prin intermediul filialei sale industriale Eurogalia. In urma majorarilor de capital, Eurogalia a ajuns sa detina 98% din actiuni.

Anul trecut, Diana Forest a avut o cifra de afaceri de 94 miliarde lei, fata de 77 miliarde lei in 1999, conform datelor de la Ministerul Finantelor. Tot anul trecut, compania a inregistrat pierderi nete de 22 miliarde lei, totusi ceva mai reduse decat cu un an in urma, cand acestea au fost de 24 miliarde lei.

De asemenea, fata de 1.285 angajati cati avea in 1999, anul trecut s-au facut reduceri de personal, ajungandu-se la 754 angajati.

Surse din cadrul societatii au precizat anterior pentru Mediafax ca, dupa preluarea de catre spanioli a companiei, investitiile acestora au fost de aproximativ 60 milioane USD, constand in fabrici noi de productie pe o suprafata totala de 65.000 metri patrati.

Diana Forest detine mai multe fabrici, din care doua la Comanesti pentru productia de furnir, respectiv placaj, si una la Onesti, profilata pe cherestea. Noile capacitati de productie sunt specializate pe fabricatie de parchet, usi, panouri, rame de tablouri.

Reprezentantii companiei din Bacau nu au dorit deocamdata sa faca nici un comentariu.

Anul acesta, mai multe proiecte autohtone au primit finantare din partea BERD. In aceasta serie, se inscrie unul din cele mai importante proiecte, cel destinat sprijinirii Sidex Galati, in valoare de 100 milioane USD.

Imprumutul a fost garantat pe o perioada de un an si este destinat maririi capacitatii de productie si reducerea emisiilor toxice.

De asemenea, BERD a luat in calcul un proiect destinat privatizarii companiei nationale a petrolului SNP Petrom. Recent, BERD a anuntat ca pregateste proiecte destinate Romaniei, in valoare de 900 milioane USD.

Investitia in Diana Forest face parte dintr-un program al BERD destinat industriei lemnului, din care mai face parte si subsidiara grupului austriac Kronospan, Kronospan Holdings Limited din Cipru, lider european in domeniu.

BERD este cel mai mare investitor strain in Romania, cu un total de peste 1,6 miliarde euro pana la sfarsitul anului trecut, reprezentand 60 de proiecte.

Una din principalele probleme cu care s-a confruntat industria pana nu demult a fost volumul mare de busteni destinati exportului. Guvernul insa a hotarat ca exploatarea volumului de masa lemnoasa din tara sa fie exploatat exclusiv pe piata interna.

Anul trecut, exportul de busteni a crescut aproximtiv 22% fata de anul precedent, cand a fost de 500 milioane USD.

In Romania exista aproximativ 1.500 de intreprinderi din domeniul mobilei si a prelucrarii lemnului. Dintre acestea, 81% realizeaza 12% din totalul vanzarilor de pe piata.

Anul trecut, productia de mobilier a fost cu aproximativ 3,5% decat cu un an inainte, in timp ce exporturile au crescut cu 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels