Companii

Grecii de la Yioula Glassworks au preluat controlul Stirom Bucuresti

13.02.2003, 00:00 100

Compania elena producatoare de sticla Yioula Glassworks a devenit actionarul majoritar al producatorului roman de acelasi profil Stirom Bucuresti, in urma preluarii pachetului majoritar de actiuni (50,99%) detinut de Asociatia Salariatilor (PAS) Stirom, afirma surse apropiate afacerii. Achizitia a fost facuta prin intermediul unui vehicul financiar detinut de Youla - Mediteranean Glass Limited.
Grecii de la Yioula si-au manifestat interesul pentru preluarea Stirom inca din vara anului trecut, cand Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a anuntat ca este in discutii cu grecii pentru transformarea in actiuni a unei creante de 3,5 milioane dolari a AVAB catre Stirom. Prin preluarea creantei si transformarea ei in actiuni, grecii urmau sa devina actionari majoritari ai Stirom.
Operatiunea nu a mai avut loc, insa, iar pe piata Rasdaq a inceput din luna iulie a anului trecut o serie de tranzactii speciale care au modificat substantial structura actionariatului Stirom.
In vara, actionar important al Stirom era, in afara de PAS, unul din cele mai importante fonduri de investitii de pe piata romaneasca - Romanian Investment Company (RIC), cu o detinere de 18%.
RIC a inceput sa isi vanda, treptat, actiunile (datorita apropierii sfarsitului duratei de viata) iar in structura actionariatului Stirom au aparut mai multe vehicule financiare, despre care s-a banuit ca ar apartine grecilor de la Yioula.
Doi dintre actionarii noi aparuti - Windy Holdings si Berlino Investments - detineau fiecare 9,1% din actiuni la sfarsitul anului trecut iar al treilea - Gazon Holdings, 5,03%.
Mai mult in luna decembrie a anului trecut, actionarul majoritar - Asociatia Salariatilor (PAS) Stirom a raportat diminuarea participatiei in cadrul companiei de la 51% la 46%, in urma unor tranzactii efectuate la preturi de peste 50.000 de lei/actiune. La acest pret, valoarea totala a Stirom este de 10,5 milioane dolari. La cateva zile dupa efectuarea tranzactiilor care au diminuat participatia PAS, in structura actionariatului Stirom a mai aparut un vehicul de investitii - Bitcord Holdings, cu o detinere de 9,94 %.
Anul acesta au mai avut loc doua tranzactii speciale cu actiuni Stirom, prin care s-a transferat peste 10% din capitalul social.
Yiuola Glassworks este un producator de sticla de talie medie, dar cu  puternica expansiune regionala in ultimii ani.
In afara capacitatilor de productie din Grecia, Yioula Galssworks detine fabrici de sticla in Bulgaria si Republica Moldova. Cifra de afaceri consolidata pe toate unitatile sale s-a ridicat anul trecut la 120 de milioane de dolari.
Grecii nu au dezvaluit pana in prezent, in mod oficial, intentiile fata de Stirom odata cu preluarea controlului, dar surse din Ministerul Industriilor si Resurselor afirma ca reprezentantii grupului grec au discutat la minister despre anumite planuri de dezvoltare ale activitatii Stirom.
"S-a discutat posibilitatea dezvoltarii productiei de fiole. Stirom a fabricat mai de mult fiole, dar acum productia este stopata. Aceasta dezvoltare ar fi fezabila", au declarat sursele citate.
Stirom a pierdut posibilitatea de a fabrica fiole odata cu obligativitatea producatorilor romani de medicamente de a atinge standardele GMP (Good Manufacturing Practice). Pentru ca Stirom nu a mai putut livra produsele la standardele cerute, a pierdut principalul client - Sicomed Bucuresti si a renuntat la fabricatia de fiole. 
In ciuda opririi productiei de fiole, Stirom a avut o evolutie buna din punct de vedere al vanzarilor.
Compania avea la jumatatea anului trecut o cifra de afaceri de 359,73 miliarde de lei, in crestere de la 292 miliarde lei in aceiasi perioada a lui 2001.
Profitul a avut o evolutie  chiar mai buna, crescand de la 1,29 miliarde lei - in prima jumatate a lui 2001 la 20,41 miliarde lei, in primele sase luni ale anului trecut.
Stirom are un capital social de 170,93 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei. Ultimul pret de tranzactionare pe piata Rasdaq a fost de 38.320 de lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels