Companii

Imobiliarele stau în doar zece investitori şi nu ajută prea mult piaţa de plăci ceramice

"Motorul de siguranţă" al pieţei este reprezentat în continuare de renovări, care de altfel au susţinut întregul sector al construcţiilor în anii de criză. Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Neferu

13.11.2014, 00:04 198

Vânzările de plăci ceramice s-au bazat anul acesta în special pe renovări, dar în ecuaţie au apărut şi o serie de investiţii imobiliare noi, în special rezidenţiale. Acestea din urmă nu au reuşit însă să aibă un impact major asupra pieţei de profil din cauza faptului că s-au încadrat în zona de preţ mediu-inferior.

 

 

„Având în vedere vremea favorabilă (...), estimăm o creştere a pie­ţei ceramice anul acesta cu valori de aproape 10% faţă de anul trecut“, spune Cătălin Rotaru, country manager al KAI Ceramics, divizia locală a producătorului bulgar de plăci ceramice KAI.

El adaugă că „motorul de siguranţă“ al pieţei este reprezentat în continuare de renovări, care de altfel au susţinut întregul sector al construcţiilor în anii de criză. De asemenea, şi apariţia unor noi categorii de dezvoltatori imobiliari, care şi-au adaptat oferta de spaţii locative atât necesităţilor, cât şi puterii reale de cum­părare a clienţilor, a contribuit la un plus al pieţei de plăci ceramice.

Piaţa rămâne însă dificilă inclusiv pentru dezvoltatorii de locuinţe, care pentru a putea construi produse viabile trebuie să lupte uneori şi cu pasivitatea autorităţilor.

„S-a ajuns la situaţii paradoxale în care dezvoltatorii investesc în propria infrastructură de drumuri şi căi de legă­tură cu drumurile publice de acces pentru a viabiliza proiectele de locuinţe, deşi acestea ar trebui să fie realizate de autorităţile locale“, afirmă Rotaru.

Pe de altă parte, Lucian Azoiţei, directorul general al Pazo, grup specializat în distribuţia de plăci ceramice şi obiecte sanitare, estimează o scădere în valoare de aproximativ 5% a pieţei de plăci ceramice anul acesta.

„Chiar dacă se observă o creştere a investiţiilor imobiliare, în special rezidenţiale - mai ales în Bucu­reşti -, acestea nu au un impact major asupra pieţei. În realitate, este extrem de puţin. Piaţa cred că a scăzut în valoare absolută din cauza faptului că investiţiile imobiliare sunt în zona de mediu-inferior“, spune Azoiţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO