Companii

Industria berii nu scapă de scăderi: minus 9% în primele cinci luni ale anului

Industria berii nu scapă de scăderi: minus 9% în...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

12.07.2023, 17:00 148

Piaţa berii din România rămâne în zodia scăderilor după ce în primele cinci luni consumul a consemnat o diminuare cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, arată datele de la Asociaţia Berarii României. Astfel, piaţa continuă trendul descrescător început anul trecut. În 2022, piaţa berii a scăzut cu 5% faţă de anul anterior, în timp ce în 2021 piaţa a stagnat.

„Anul 2023 este un an extrem de provocator pentru pro­ducătorii de bere din România. Cu toţii fac eforturi pen­tru a menţine activita­tea la un nivel stabil, având în vede­re şi erodarea pute­rii de cum­părare a româ­nilor în context hiperinfla­ţio­nist. Potenţialul pieţei lo­­ca­le a be­rii prezintă în­cre­­­dere, însă predictabili­tatea fisca­lă este esenţială, de aceea considerăm că a­si­­gu­rarea acesteia este un factor im­portant în men­ţinerea func­ţionalităţii o­pe­ratori­lor economici ce ac­ti­vează pe această pia­ţă“, spune Julia Lefer­man, directorul general al Aso­ci­aţiei Bera­rii României. Declinul pieţei din primele cinci luni este pus pe seama scăderii puterii de cumpărare şi contextului economic dificil, dat de accelerarea ratelor de inflaţie şi a preţurilor materiilor prime. Un alt factor res­pon­sabil de scădere este creşterea alarmantă a costurilor de producţie, care se menţine şi în acest an, chiar dacă a­numite categorii de costuri, cum ar fi cele cu energia, s-au stabilizat. Au mai contribuit la aceste rezultate şi tem­pe­raturile sub media perioadei normale de început de vară, berea fiind o băutu­ră al cărei consum este puternic influ­enţat de vreme, conform Asociaţiei Berarii României.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO