Companii

Ce se întâmplă cu operaţiunile Arctic după ce Arçelik şi Whirlpool au fuzionat? România îşi păstrează rolul strategic cu două unităţi de producţie. Circa 84% din producţie este exportată în peste 80 de ţări

Ce se întâmplă cu operaţiunile Arctic după ce...

Autor: Cristina Roşca

10.04.2024, 09:30 267

Turcii de la Arçelik au investit 400 mil. euro în România de când au cumpărat Arctic.

Grupul turcesc Arçelik, prezent pe plan local din 2002, când a cumpărat operaţiunile Arctic, un pro­ducător de electro­cas­nice cu istorie, a investit până acum în România aproape 400 mil. euro. Banii au mers atât către dezvoltarea acti­vi­tăţii în fabrica deja existentă, din Găeşti, Dâmboviţa, cât şi către deschiderea uneia noi, de la zero. Este vorba de fabrica de maşini de spălat de la Ulmi, un proiect greenfield de peste 100 mil. euro.

Acum, operaţiunile locale intră într-o nouă etapă, după ce ame­ri­canii de la Whirlpool au intrat în acţionariat şi au preluat 25% din business. Arçelik păs­trează 75%. Această mişcare este rezultatul unei tranzacţii interna­ţionale.

Tranzacţia dintre grupul turcesc Arçelik şi grupul american Whirlpool a vizat operaţiunile din Europa ale celor doi giganţi. Acordul a fost finalizat, rezultatul fiind crearea unei noi entităţi - Beko Europe. Aceasta din urmă adună businessul din sectorul electroctrocasnicelor al Whirlpool din Europa şi pe cel de electrocasnice, electronice de consum, aer condiţionat şi electrocasnice mici al Arçelik tot din Europa. Este vorba de o companie cu peste 20.000 de angajaţi şi 11 unităţi de producţie cu o capacitate cumulată de aproximativ 24 de milioane de electrocasnice pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO