Companii

Intarirea leului afecteaza afacerile Santierului Naval Orsova

10.05.2005, 19:47 18

Santierul Naval Orsova a incheiat primele trei luni cu o pierdere de 0,5 milioane de euro (18,7 miliarde de lei), fata de un profit de 0,2 milioane de euro (8,4 miliarde de lei) obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.

Cauzele rezultatelor sub asteptari sunt, ca si in cazul celorlalte santiere navale, intarirea leului, majorarea pretului la tabla navala si vremea deosebit de rece de la inceputul anului, care a afectat lucrarile de constructie a navelor

In primul trimestru, santierul naval a obtinut o cifra de afaceri de 2,53 de milioane de euro (94 de miliarde de lei), mai mica cu 28% fata de anul trecut, desi productivitatea muncii a crescut cu 8,5%.

In conditiile in care si anul trecut scaderea profitului s-a datorat mai ales cresterii pretului la tabla navala - principala materie prima pentru SNO, compania a cumparat la sfarsitul anului trecut si la inceputul acestui an, la un pret fix, mai atractiv decat pretul pietei, intreaga cantitate de materie prima necesara pentru 2005.

Totusi, pretul tablei navale a fost mai mare cu aproximativ 58% decat cel avut in vedere la incheierea contractelor de lucru la nave. "Tabla a fost achizitionata la finele anului 2004, la preturi negociate in euro si platite in lei, la cursul de la data aprovizionarii, care oricum au fost mult mai mari decat cele de la data la care s-au realizat veniturile din vanzarea navelor construite cu aceasta tabla", se precizeaza in raportul de gestiune pe primul trimestru.

Mai mult, societatea a inregistrat o pierdere financiara de 330.000 de euro in urma creditelor contractate pentru achizitionarea tablei. In 2004, pretul la tabla navala, care reprezinta aproximativ 40% din costul unei nave aproape, s-a dublat, la inceputul acestui an, o tona de tabla costand intre 600 - 620 de euro.

La acesti factori nefavorabili se mai adauga faptul ca, de regula, in perioada de iarna realizarile santierelor navale sunt mai slabe.

Societatea neavand o hala acoperita, activitatea de productie a companiei este influentata foarte mult de vreme. In aceasta perioada, compania nu a putut sa livreze decat doua nave.

In primele trei luni, Santierul Naval Orsova a efectuat investitii in valoare de 60.000 de euro, circa 20% din suma prevazuta in BVC-ul pe 2005.

Compania si-a bugetat pentru acest an un profit net de 1,1 milioane de euro, mai mare cu 37,5% fata de anul trecut, la o cifra de afaceri de 20,7 milioane de euro, in crestere cu 21,8% fata de 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels