Companii

Investiţia în lux sau cum poţi face bani din genţile cu monogramă

Investiţia în lux sau cum poţi face bani din genţile...

Autor: Roxana Pricop

25.12.2014, 08:21 173

Prada sau Louis Vuitton? Diane von Furstenberg sau Deola Sagoe? Christian Louboutin sau Cris Barros? Indiferent pe care le alegeţi să le îmbrăcaţi sau să le purtaţi, toate sunt branduri de lux. Exclusiviste şi costisitoare, produsele de lux vă pot aduce şi bani în buzunar, nu doar să vi-i scoată din portofel. Condiţia este să investiţi în acţiunile companiilor care le produc.

LVMH - producătorul faimoaselor genţi Louis Vuitton, Swatch, Richemont - proprietarul bijuteriilor Cartier-, Hermes şi Burberry sunt companii listate la bursele străine şi astfel accesibile investitorilor în căutare de oportunităţi. Dacă preţul unei genţi Louis Vuitton începe de la 1.000 de euro, investiţia în acţiunile companiei producătoare este mai accesibilă având în vedere că preţul unei acţiuni MC (acesta este simbolul bursier sub care se tranzacţionează faimoasele genţi) este de circa 130 de euro. Acţiunile LVMH au crescut cu 10% în euro în ultimul an. La fel este şi în cazul produselor Prada, o acţiune la cunoscuta companie italiană costă circa 4,6 euro, în condiţiile în care genţile însemnate cu triunghiul întors, sigla produselor Prada, costă mii de euro. Acţiunile Prada au scăzut cu 30% în acest an.

Deşi anul 2014 nu a fost printre cei mai buni pentru acţiunile companiilor de lux, evoluţia pe ultimii şase ani arată că produsele de lux pot fi o oportunitate profitabilă de investiţii.

Indicele Vontobel al companiilor producătoare de bunuri de lux s-a dublat în valoare din 2008 până în prezent, semn că investitorii care au pariat pe lux au ieşit câştigători. În 2014, indicele are un avans de 2%în euro.

Investiţia directă în acţiunile acestor companii presupune deschiderea unui cont de tranzacţionare pe bursele unde aceste acţiuni se tranzacţionează: pe bursa din Hong Kong pentru acţiunile Prada sau pe bursa din Paris pentru acţiunile LVMH, mişcare deloc uşoară pentru un investitor român, dat fiind costurile de tranzacţionare şi diferenţele de fus orar.

Fondurile mutuale care investesc în acţiuni ale acestor companii fac însă mai accesibil plasamentul în industria luxului. Pe piaţa locală sunt distribuite de către administratorii străini fonduri mutuale care investesc în aceste acţiuni, oferind astfel investitorilor nu doar o companie de lux ci un portofoliu întreg. Unul dintre fondurile străine cu investiţii specializate în industria de lux este fondul ING Invest Prestige & Luxe, administrat de grupul olandez ING şi înregistrat în Luxembourg. Autoritatea de Supraveghere Financiară a autorizat firma luxemburgheză de administrate ING Investment Management să distribuie acest fond pe piaţa locală. Nu doar fondurile străine au investiţii în industria luxului, ci şi fondurile româneşti de pensii private. Fondul de pensii private obligatorii Aripi, administrat de Generali, are investiţii în acţiunile LVMH.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO