Companii

Lafarge da 1,2 mil. euro pe o treime din Sicim

20.04.2004, 00:00 78

Lafarge Romania, unul din primii trei producatori de ciment autohtoni,  a lansat ieri o oferta publica de preluare a 32% din actiunile operatorului portuar Sicim Constanta, pentru suma de 48,1 miliarde lei (circa 1,2 milioane euro).
Compania este singurul operator din portul Constanta care realizeaza servicii de incarcare descarcare material lemnos si materiale de constructii si asigura livrarea cimentului romanesc catre transportatorii maritimi.
Compania controleaza deja, indirect, restul actiunilor companiei, prin intermediul firmei Silotrade, iar oferta a fost lansata pentru a se conforma cerintelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobilare.
La sfirsitul lunii ianuarie a anului trecut, Silotrade Bucuresti a preluat de la SIF Muntenia 67,69% din actiunile Sicim Constanta, valoarea tranzactiei ridicindu-se la aproximativ trei milioane de dolari, in cadrul unei oferte de vanzare. Conform reglementarilor CNVM, pentru ca Sicim a ajuns la mai mult de 50% din actiuni, a fost nevoita sa lanseze o oferta si pentru restul actiunilor.
Silotrade detine 67,69% din capitalul Sicim. Ceilalti actionari sint o persoana fizica, Adrian Neagu, cu 17,53%, o serie de persoane juridice - 4,94% si persoane fizice - 9,2%.
Lafarge Romania are o pozitie de control in cadrul Silotrade, unde detine 45% din capital. Ceilalti actionari sint Moldocim SA Bicaz - 39,99% si Holcim Romania - 15%.
Pretul oferit de catre Lafarge pentru o actiune Sicim este de 225.000 lei, valoarea nominala a titlurilor fiind de 25.000 de lei.
In luna septembrie 2003, Consiliul Concurentei a inceput o investigatie privind concentrarea economica in pozitie dominanta, cu posibil efect negativ pe piata cimentului, aparuta dupa achizitie.
Investigatia, inca in derulare, urmareste o posibila incalcare a articolului 13 din Legea Concurentei, unde sint interzise concentrarile economice care, avind ca efect crearea sau consolidarea unei pozitii dominante, conduc sau ar putea conduce la restringerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei pe piata sau o parte a acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels