Companii

"Legea pensiilor trebuie schimbată pentru ca generaţia de astăzi să nu mai plătească pensii pentru generaţia de ieri"

„Legea pensiilor trebuie schimbată pentru ca generaţia de astăzi să nu mai plătească pensii pentru generaţia de ieri“

Autor: Aurelia Alexa

31.05.2012, 00:09 1745

Ministrul muncii Mariana Câmpeanu spune că va trebui aplicată legea în cazul indexării punctului de pen­sie, iar Legea pensiilor trebuie schimbată din te­me­lii, pentru ca generaţia de astăzi să nu mai plătească pensii pentru generaţia de ieri. Ea a spus că deşi nu s-a făcut execuţia bugetară, crede că în cazul indexării punctului de pensie va trebui aplicată Legea pensiilor.

Potrivit Legii pensiilor, valoarea punctului de pen­sie se calculează în raport cu inflaţia (sută la sută) şi în raport cu 50 la sută din creşterea reală a salariului mediu brut. Valoarea punctului de pensie este 732,8 lei.

"Din toate analizele care s-au făcut rezultă foarte clar că un sistem de pensii în condiţiile actuale, în ţara noastră şi în alte ţări sau în toate ţările UE - vorbesc de ţările cu un grad mai avansat sau mai puţin avansat de civilizaţie şi de rezultate economice -, deci un astfel de sistem nu mai este sustenabil nicăieri, pentru că sunt două fenomene globale care acţionează, respectiv îmbătrânirea rapidă a populaţiei, scăderea natalităţii şi micşorarea numărului de contribuabili. Ca atare, aceste sisteme de pensii, care vin de pe vremea lui Bismark, nu mai reprezintă posibilităţi de rezolvare a deficitelor care apar", a spus ea. Propu­ne­rea pe care aceasta vrea să o introducă în programul de guvernare pentru viitorul ciclu, după alegeri, reprezintă schimbarea întregului sistem de pensii.

"Cred că atunci când o persoană intră pe piaţa muncii, dacă i se deschide un cont pentru pensie şi acolo sunt înregistrate contribuţiile, atât plătite de an­gajator, cât şi din salariul persoanei respective, re­pre­zintă un dublu element şi pentru faptul că vom avea în gestiune banii acumulaţi în acel fond, dar şi per­soana va fi responsabilă de viitorul ei", a mai spus ea.

Premierul Victor Ponta a spus însă că o astfel de propunere trebuie discutată.

"Doamna Câmpeanu, ca orice ministru al muncii şi protecţiei sociale, îşi doreşte să facă foarte multe lucruri. Şi eu îmi doresc să le facem, dar orice fel de nouă cheltuială - la reduceri sunt de acord din prima - nu pot aproba decât după ce discutăm cu Ministerul Finanţelor şi cu partenerii internaţionali", a spus Ponta.

Citiţi continuarea pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO