Companii

Marele mars catre Est al grupului Deutsche Telekom

12.07.2000, 00:00 16



In timp ce planurile sale de expansiune in Europa Occidentala s-au soldat pana acum cu esecuri repetate, Deutsche Telekom pare sa fi descoperit in Estul continentului un camp de actiune mult mai favorabil. Operatorul german, care spera inca sa incheie un acord pentru preluarea unei companii de telecomunicatii importante din Vest, si-a construit in ultimii ani un adevarat imperiu care acopera o buna parte a Europei Centrale si rasaritene.

Daca dai un telefon in Ungaria, Cehia, Polonia, Croatia, Slovacia sau Ucraina ai toate sansele sa descoperi ca serviciul respectiv este asigurat de o filiala locala a Deutsche Telekom.

Din nefericire pentru compania germana, actionarii sai considera ca succesele din aceasta parte a continentului sunt insuficiente, atata timp cat grupul nu va reusi sa "cucereasca" unul din marii operatori rivali din Europa Occidentala sau din Statele Unite. Pretul actiunilor Deutsche Telekom a scazut cu 40% de la maximul atins in luna martie a acestui an.

ai totusi, in asteptarea marii lovituri pe "frontul de vest", operatorul german isi consolideaza pozitia in tarile fostului bloc comunist. Saptamana trecuta, grupul a achizitionat, contra sumei de 2,2 miliarde de dolari, pachetul de actiuni detinut de firma Ameritech Corp. in cadrul operatorului ungar Matav RT. Totodata, compania a anuntat cumpararea a 51% din capitalul societatii Slovenske Telekomunikacie.

Aceeasi factori care au facut din Germania unificata o adevarata punte de legatura intre Estul si Vestul Europei au contribuit la succesul Deutsche Telekom in regiune. Firmele germane au fost primele care s-au grabit sa investeasca in Polonia, Ungaria si Cehia, imediat dupa caderea Cortinei de Fier. Evident, acest lucru a plasat Deutsche Telekom in postura de candidat preferat pentru privatizarea fostelor monopoluri locale de telecomunicatii.

Anul trecut, grupul a platit doua miliarde de dolari pentru a prelua actiunile detinute de firma MediaOne in capitalul unor operatori de telefonie mobila din Polonia, Ungaria si Rusia. Deutsche Telekom a reusit sa se extinda in Europa de Est platind numai o fractiune din suma pe care ar fi trebuit sa o cheltuiasca pentru preluarea unei companii de talia lui Sprint sau a lui Cable & Wireless. Analistii apreciaza ca aceasta strategie este justa, avand in vedere ca cererea pentru servicii de telefonie mobila este in plina crestere in intreaga regiune. In plus, concurenta nu este nici de departe la fel de acerba in Polonia sau Ungaria ca in Franta sau Marea Britanie.

Primul pas al acestei ofensive a fost facut in 1993, cand Deutsche Telekom si Ameritech au platit impreuna 875 milioane de dolari pentru achizitionarea unei cote din capitalul firmei ungare Matav. Aceasta a fost prima operatiune de privatizare a unui operator de telecomunicatii din Europa de Est. (In mod ironic, la acea vreme, Deutsche Telekom era inca integral in proprietatea statului german). Matav, care este profitabil, controleaza mai mult de jumatate din traficul de telefonie mobila din Ungaria si va pastra monopolul asupra serviciilor telefonice interurbane si internationale pana la sfarsitul anului viitor.

Deutsche Telekom este nevoita de multe ori sa investeasca pentru modernizarea retelelor telefonice din Est mai mult decat suma alocata pentru cumpararea operatorilor locali. In Slovacia, spre exemplu, compania a platit un miliard de dolari pentru a prelua controlul asupra firmei Slovenske Telekomunikacie. In viitorii trei ani, Deutsche Telekom va investi inca un miliard de dolari pentru a aduce reteaua locala la normele occidentale.

Compania are insa o experienta extrem de utila in acest domeniu. Dupa reunificare, operatorul german a cheltuit 25 de miliarde de dolari pentru a moderniza reteaua telefonica din landurile estice si pentru a instala in aceasta regiune 140.000 de kilometri de cabluri din fibra optica.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels