Companii

Marile eşecuri-fulger din industrie: investiţii de 300-400 mil. euro, de la Nokia şi Lactalis la Clariant, s-au spulberat în câţiva ani

Marile eşecuri-fulger din industrie: investiţii de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

08.12.2023, 00:07 5766

Industria românească a fost marcată în ultimul deceniu de exituri importante, dar cele mai răsunătoare rămân cele în care marii investitori au părăsit rapid fabricile pe care le-au construit fie cu credite, fie cu finanţare europeană.

Exemplul Clariant, care a anunţat recent că închide după doar un an fabrica din Podari, scoate la lumină alte eşecuri ale marilor grupuri în România, eşecuri care s-au terminat cu disponibilizări masive.

De departe cea mai puternică veste negativă din economie a fost când Nokia, gigant finlandez la acea vreme, anunţa în 2011 că închide fabrica din Jucu (Cluj) şi că renunţă la aproximativ 2.200 de oameni.

Tot 2011 a fost anul în care industria lactatelor a fost clătinată de o altă închidere, cea a Tnuva, companie israeliană care voia la momentul respectiv să detroneze poziţia gigantului Danone în România. Deschisă în 2007 după investiţii de peste 55 milioane de euro, fabrica a intrat în faliment, israelienii închizând inclusiv ferma de vaci de lapte pe care o aveau în Adunaţii Copăceni.

Per total, în ultimii 15 ani, ZF identifica recent pe o hartă 50 de fabrici mari care şi-au sistat activitatea din România, multe dintre companiile din spate optând pentru mutarea producţiei, fie tot pe plan local, dar în alte unităţi, fie peste hotare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO