Companii

Un nou model de piaţă a energiei: Ce rol vor avea Contractele pentru Diferenţă (CfD) în stabilitatea preţurilor pentru consumatorul final? Vor fi facturile mai mici? Aflaţi luni 13 noiembrie la o nouă videoconferinţă Deloitte/ZF

Sebastian Burduja, ministrul energiei, participă la videoconferinţa Deloitte/ZF Instrumente de finanţare pentru energia verde: Cum alegi între CfD-uri, PPA-uri sau granturi pentru un business-case solid?

Sebastian Burduja, ministrul energiei, participă la videoconferinţa Deloitte/ZF Instrumente de finanţare pentru energia verde: Cum alegi între CfD-uri, PPA-uri sau granturi pentru un business-case solid?

Autor: Roxana Petrescu

09.11.2023, 08:30 288

♦ ZF alături de Deloitte organizează o nouă videoconferinţă, luni, 13 noiembrie, în intervalul orar 09.20-12.00, în care vom dezbate alături de autorităţi şi unii dintre cei mai buni specialişti din piaţă care sunt instrumentele de finanţare pentru miile de MW din energia verde ♦ Tema videoconferinţei este: Instrumente de finanţare pentru energia verde: Cum alegi între CfD-uri, PPA-uri sau granturi pentru un business-case solid?

 

După şocul scumpirii energiei din 2022, una dintre cele mai importante discuţii la nivelul UE este chiar schimbarea modelului de piaţă mai ales în contextul tranziţiei de la energia fosilă la cea regenerabilă. Practic, ceea ce se doreşte este trecerea de la un model marginal de piaţă la unul bazat pe Contracte pentru Diferenţă (CfD), dar şi pe contracte de achiziţie a energiei pe termen lung (PPA).

La nivel european, inclusiv în România, pieţele de energie funcţionează după modelul preţului marginal pentru electricitate. Ce înseamnă acest lucru? Pieţele interne sunt organizate astfel încât energia cea mai ieftină intră prima în sistem, sursele mai scumpe fiind adăugate în funcţie de cerere. Acest model asigură eficienţă, transparenţă şi îi motivează pe producători să tindă spre costuri cât mai mici. Atunci când există suficientă producţie de energie verde pentru a acoperi cererea, atunci preţurile sunt la cel mai scăzut nivel pentru că producătorii scumpi nu trebuie porniţi. Când este necesară mai multă energie, atunci intră în funcţiune centralele mai scumpe, ele fiind cele care dau preţul de închidere a pieţei. Exact acest model a dus la scumpirea istorică a energiei în contextul în care gazul are un rol important în producţia de energie.

Ceea ce se încearcă acum la nivelul UE este “împingerea” pieţei spre CfD-uri şi PPA-uri care ar trebui să aducă mai multă stabilitate, dar şi deblocarea investiţiilor verzi. Aşa va fi?

Ţinând cont de importanţa înţelegerii mecanismului de funcţionare a CfD-urilor, ZF alături de Deloitte organizează în cadrul videoconferinţei „Instrumente de finanţare pentru energia verde: cum alegi între CfD-uri, PPA-uri sau granturi pentru un business-case solid?“, de luni, 13 noiembrie, o dezbatere dedicată CfD-urilor, alături de unii dintre cei mai relevanţi specialişti din acest domeniu. Mihaela Mihăilescu, director adjunct, România în cadrul BERD, Cristina Ghimbovschi, şef departament analiză-financiară şi project finance, directia corporate banking, BCR, Romulus Andrei, director finanţări structurate şi project finance, Banca Transilvania, Cătălin Cepişcă, senior director energy and utilities, Raiffeisen Bank, dar şi Silvia Axinescu, senior managing associate, Reff & Asociaţii Î Deloitte Legal vor participa în această dezbatere. Discuţiile dedicate CfD-urilor vor fi moderate de Magda Turiac, director adjunct, consultanţă financiară, Deloitte România.

România este pe ultima sută de metri pentru organizarea primei licitaţii de CfD în cadrul căreia 2.000 MW, 1.000 MW solar şi 1.000 MW eolian, vor putea beneficia de preţul garantat la energie timp de 15 ani. Semnarea contractelor din această licitaţie ar trebui să aibă loc în decembrie anul acesta, pentru ca de la 1 ianuarie 2024 să fie aplicabilă. Băncile sunt extrem de interesate de această schemă, la fel şi investitorii pentru că astfel o parte din riscul asociat unei investiţii într-un proiect de energie verde dispare.

♦ ZF alături de Deloitte organizează o nouă videoconferinţă, luni, 13 noiembrie, în intervalul orar 09.20-12.00, în care vom dezbate alături de autorităţi şi unii dintre cei mai buni specialişti din piaţă care sunt instrumentele de finanţare pentru miile de MW din energia verde ♦ Tema videoconferinţei este: Instrumente de finanţare pentru energia verde: Cum alegi între CfD-uri, PPA-uri sau granturi pentru un business-case solid?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO