Companii

MOL ar putea începe producţia de petrol şi gaze în 5 ani

MOL ar putea începe producţia de petrol şi gaze în 5 ani

Singurul producător de petrol şi gaze din România este Petrom, cea mai mare companie locală, care anul trecut a produs circa 4,6 milioane de tone de petrol şi aproape 5,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Cealaltă mare companie de gaze este Romgaz, care anul trecut a avut o producţie similară cu cea a Petrom.

Autor: Roxana Petrescu

20.04.2011, 23:46 84

Grupul petrolier ungar MOL va in­ves­ti anul acesta 9,4 mil. $pentru explorarea a trei perimetre din vestul României care au "unpotenţial bun" de petrol şi gaze.

Potrivit unor rapoarte ale MOL, acest potenţial echiva­lea­ză cucirca 40 de milioane de barili, peste 5,4 milioane de tone depetrol, adică mai mult decât se extrage din România într-un an.

"Demararea producţiei depinde de mărimea resur­selor descoperiteşi de unele aspecte admi­nis­trative, însă vom face tot posibilulsă începem cât mai repede. În cazul unei explorări de succes,spe­răm să demarăm producţia în limita a 5 ani. În baza evaluăriidatelor preliminare, perimetrele au un potenţial bun dehidrocarburi. Mai multe de­talii vor fi disponibile ulterior", spunrepre­zen­tan­ţii grupului ungar.

MOL a încheiat la începutul acestei săptă­mâni acorduri deconcesiune cu Agenţia Naţiona­lă de Resurse Minerale (ANRM) pentrutrei peri­me­tre de explorare câştigate în cadrul unei licitaţiide­rulate anul trecut. Cele trei perimetre sunt lo­calizate înVoivozi (Bihor), Adea (Arad) şi Curtici (Arad), aproape de graniţacu Ungaria, unde MOL deja a obţinut rezultate bune pe partea deexplorare a hidrocarburilor.

Mai întâi, birocraţie

După încheierea acordurilor pentru cele trei perimetre, MOL nupoate să înceapă imediat acti­vitatea de explorare, fiindobligatorie obţine­rea unor avize din partea mai multor ministereprintre care se numără Ministerul Economiei, al Justiţiei şi alFinanţelor, precum şi a guvernului.

"Acordurile vor intra în vigoare în urma obţinerii aprobării dinpartea Guvernului României", au mai explicat reprezentanţiiMOL.

Cu toate acestea, bugetul de investiţii pentru anul acesta afost stabilit şi la fel şi paşii care ar urma să fie realizaţi dupăavizul guvernului.

"După aprobarea acordurilor de concesiune de către GuvernulRomâniei, vom demara ime­diat activităţile. Estimăm că vom finalizaachi­ziţia de servicii de seismică 3D în perimetrul Voi­vozi în2011. În 2012 vom continua achiziţia de servicii de seis­mică înperi­me­trele Adea şi Curtici. Începând cu 2012 vom de­ma­ra intensşi activităţile de foraj în toate peri­metrele", au explicatreprezentanţii grupului pe­trolier. În linii mari, după realizareaseismicii 3D com­pa­ni­ile de profil obţin un fel de radiografie aperi­me­trelor în cauză, astfel încât să poată identificapotenţialele resurse de petrol şi gaze ascunse în adâncuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO