Companii

Nuclearelectrica are o ofertă pentru refacerea lanţului nuclear. Numele consultantului? Un secret de stat de 300.000 de euro

Nuclearelectrica are o ofertă pentru refacerea lanţului...

Autor: Roxana Petrescu

28.04.2015, 00:04 242
Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, unitate care asigură circa 20% din producţia de energie a României, a primit o singură ofertă la licitaţia prin care compania inten­ţiona să cumpere un studiu în baza căruia să reorganizeze sistemul nuclear.

Numele celor care ar trebui să găsească o soluţie la refacerea lanţului nuclear, unul dintre lanţurile indus­triale complete pe care România le mai are, de la extracţia minereului de uraniu până la producerea de energie nucleară, este însă secret de stat, chiar dacă Nuclearelectrica va plăti 0,3 milioane de euro pentru acest document.

Termenul pentru depunerea ofertelor a expirat săptămâna trecută, pe 21 aprilie. Deşi iniţial termenul era finalul lunii ianuarie, Nuclearelectrica a amânat până în aprilie data pentru depunerea ofertelor susţinând că ar fi mai mulţi consultanţi interesaţi. La final doar o companie a depus oferta, dar numele acesteia rămâne secret.  

„În cadrul primei etape aferente pro­cedurii, al cărei termen-limită a fost 21.04.2015, Nuclearelectrica a primit, în ter­men, o singură candidatură. Studiul, conform notei explicative publicate pe site-ul compa­niei, implică un cost estimat de 300.000 euro“, au explicat reprezentanţii producătorului de energie care au mai precizat că acest contract a fost inclus în categoria informaţiilor secrete de stat. „Aşa cum este specificat în caietul de sarcini, studiul trebuie finalizat în maximum 20 de săptămâni de la obţinerea certificatului de securitate indus­trială de către ofertantul câştigător“, au mai spus reprezentanţii Nuclearelectrica.

În urma acestui studiu, Nuclearelectrica ar trebui să afle care ar fi cel mai bun răspuns la remodelarea lanţului nuclear, împărţit în acest moment în trei sectorare distincte, de la extracţia de uraniu la producerea de energie nucleară.

Compania Naţională a Uraniului (CNU) extrage minereul de uraniu dintr-o mină în judeţul Suceava şi îl prelucrează la uzina Feldioara din apropiere de Braşov. Mai departe, pulberea de uraniu rezultată este preluată de Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) de lângă Piteşti, iar combustibilul este folosit de centrala de la Cernavodă, ambele unităţi făcând parte din Nuclearelectrica. O verigă separată este fabrica de apă grea din Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN).

Variantele de reorganizare propuse până acum de companii şi de Ministerul Energiei sunt integrarea tuturor activităţilor (mai puţin apa grea) într-o singură companie sau separarea FCN de centrala Cernavodă şi integrarea fabricii în CNU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO