Companii

O companie din Braşov a primit franciza Spar. Fostul proprietar vinde şi casele de marcat ca să acopere din datorii

O companie din Braşov a primit franciza Spar. Fostul proprietar vinde şi casele de marcat ca să acopere din datorii

În prezent în România mai există opt magazine Spar, toate operate de Retail D&I 2011

Autor: Cristina Roşca

25.10.2011, 00:08 2822

Retailerul olandez Spar reintră pe piaţa locală după ce o asociaţie din Braşov - Retail Center Association (R.C.A.) - a câştigat master franciza pentru România.

Aceasta este a doua încercare a unei companii locale de a aduce magazinele Spar în România după ce în 2005 fraţii Cuc din Arad au primit franciza de la olandezi. Compania Spar SRL controlată de Ioan şi Floare Cuc a intrat însă în insolvenţă în 2009, iar proprietarii au renunţat la toate magazinele pe care le deţineau.

Retail Center Association, o asociaţie nonprofit din Braşov, a devenit începând cu 1 octombrie master francizat al retailerului olandez Spar Internaţional.

"Noi am preluat master franciza, iar acum am oferit la rândul nostru franciza către compania Retail D&I 2011 din Braşov", a spus Oliver Spulber, directorul executiv al R.C.A. şi al Retail D&I 2011.

El a mai adăugat că R.C.A. are dreptul să deschidă magazine sau să acorde francize în toată ţara, mai puţin în judeţele din zona de centru-vest, precum Arad, Alba Iulia şi Hunedoara, unde a operat anterior magazine compania Spar SRL din Arad, deţi­nută de fraţii Ioan şi Floare Cuc, companie aflată acum în insolvenţă. "Pentru a evita confuzia între cele două companii am decis să nu deschidem pentru moment magazine în aceste judeţe", a explicat Spulber.

Compania fraţilor Cuc din Arad a adus în România franciza Spar în 2005, iar în 2009, în momentul intrării în insolvenţă Spar era unul dintre cei mai mari retaileri alimentari români, cu afaceri de 44 mil. euro în 2008 şi peste 20 de magazine.

În prezent în România mai există opt magazine Spar, toate operate de Retail D&I 2011, şi există planuri pentru noi deschideri. Spulber nu oferă însă detalii privind numărul de magazine planificate pentru deschidere în viitorul apropiat. Mai mult, el anunţă că R.C.A. are în plan să acorde franciza şi altor companii interesate, dar şi să facă achiziţii pe piaţă, fără a oferi însă detalii.

Retail D&I 2011 din Braşov operează magazinele Spar din Braşov şi Sfântu Gheorghe încă din 2009, când le-a preluat de la Spar SRL din Arad, care a ieşit din retail şi mai păstrează încă dreptul de a acorda franciză.

Compania braşoveană operează magazine sub mărcile Spar (supermarket) şi Spar Express (magazine de proximitate). În viitor urmează însă a fi deschise noi unităţi atât sub mărcile deja existente, cât şi Eurospar (supermarketuri mai mari de 1.000 de metri pătraţi). Olandezii mai deţin şi formatul Interspar (hipermarketuri), însă despre acesta nu există nicio informa­ţie că urmează a fi adus pe plan local.

Compania Retail D&I 2011 este deţinută în mod egal de Butum Loredana Ionica (38 de ani) şi Butum Daniel Marius (38 de ani), amândoi din Braşov, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Potrivit informaţiilor existente la Registrul Comerţului, Butum Daniel Marius mai este acţionar în cadrul a 15 companii cu activităţi în domenii precum comerţul cu fructe, fabricarea produselor din carne şi transporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO