Companii

Oana Ijdelea, casa de avocatură Ijdelea & Asociaţii: 1.000 MW de capacitate în Marea Neagră costă 4 miliarde de euro. Dacă am avea acum toată legislaţia, ne-ar lua cel puţin 5 ani pentru a avea primul MW operaţional

Oana Ijdelea, managing partner, Ijdelea & Asociaţii

Oana Ijdelea, managing partner, Ijdelea & Asociaţii

Autor: Roxana Petrescu

05.12.2023, 10:00 255

♦ Deşi se vehiculează un potenţial pentru energia eoliană de peste 70 GW în Marea Neagră (tot sistemul energetic local are 18 GW), în realitate ar putea fi instalaţi circa 10 GW ♦ Proiectul de lege offshore pe care România îl are acum este coerent, dar nu este aprobat ♦ De la momentul creării unui cadru legislativ, abia în 5 ani sunt şanse ca România să aibă şi o turbină eoliană în Marea Neagră.

În ciuda valului de euforie de pe piaţa de energie verde din România, Oana Ijdelea, managing partner, Ijdelea & Asociaţii, spune că este cazul să revenim cu picioarele pe pământ, în cel mai bun scenariu o treime dintre PPT-urile de acum (prezentări) având şanse reale de a deveni proiecte. Şi la fel stau lucrurile şi cu eolienele din Marea Neagră.

„Românul este optimist iar asta se manifestă plenar în domeniul energetic“, a spus Oana Ijdelea, managing partner, Ijdelea & Aso­ciaţii, în cadrul celei mai noi ediţii a conferinţei ZF Energie.

„Trebuie să ne adaptăm aşteptă­rile la nevoile reale ale pieţei, nevoile domestice şi la necesităţile regionale, cel puţin pe termen mediu. Cumva acest optimism l-am văzut şi pe zona de wind offshore. Avem patru pro­iecte de lege, trei dintre ele îşi parcurg o moarte lungă şi dureroasă, dar sperăm ca ultimul draft să fie şi aprobat de guvern până la sfârşitul acestui an pentru a putea trece în procedura de aprobare.“ Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, Marea Neagră ar fi creditată cu un potenţial energetic de peste 70 GW, o valoare imensă, care s-ar putea a­tin­ge doar dacă toată marea ar fi populată de turbine eoliene, ceea ce este imposibil ţinând cont de zonele protejate, culoarele de pescuit, platformele petroliere offshore deja existente sau chiar partea de turism. Astfel, în mod realist, se ajunge la o capacitate de 10 GW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO