Companii

OMV lucreaza pentru schimbarea procedurilor in activitatea Petrom

30.09.2004, 00:00 49

Austriecii de la OMV au inceput sa pregateasca terenul pentru integrarea Petrom, cea mai mare companie petroliera romaneasca, pe care o vor prelua in luna noiembrie a acestui an, au spus pentru Ziarul Financiar surse din cadrul Petrom. Specialisti OMV lucreaza deja cu cei de la Petrom, inclusiv la nivelul procedurilor pe anumite segmente de activitate.
Studiind operatiunile Petrom, austriecii au ajuns sa fie interesati de productia de titei din Kazahstan, unde pe langa finantarea operatiunilor Petrom de acolo, OMV a pus ochii pe noi perimetre de explorare si productie.
"In acest moment, exista doi observatori din partea OMV la Petrom, precum si alte doua persoane care sunt un fel de supleanti pentru primii (posibili inlocuitori - n.r.) De asemenea, sunt specialisti austrieci care lucreaza impreuna cu ai nostri, inclusiv la unele proceduri pe anumite segmente", au precizat sursele citate.
OMV a semnat pe 23 iulie contractul de privatizare al Petrom, prin care urmeaza sa preia in trimestrul IV al acestui an un pachet de 51% din actiunile companiei petroliere romanesti pentru 1,5 mld. euro. Deocamdata, achizitia Petrom este analizata de catre Consiliul Concurentei, care va da o decizie in acest caz pana cel tarziu la finele lunii ianuarie.
Presedintele grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, afirma la semnarea contractului de preluare a Petrom de la statul roman ca integrarea companiei in structura concernului austriac va lua intre doi si trei ani.
Majoritatea analistilor din industria petroliera sunt de parere ca OMV va aduce cu sine o disciplinare in zona economico - financiara a companiei, orientand Petrom catre eficienta si crestere sanatoasa si iesind astfel din inertia ultimilor ani, cand operatiunile companiei nu au inregistrat o crestere semnificativa.
Miza achizitiei Petrom de catre OMV a fost triplarea rezervelor de petrol, ca urmare a "inghitirii" a unor rezerve de titei ale companiei romanesti estimate la un miliard de barili de titei.
Petrom produce circa 6 mil. tone de titei pe an pe plan intern, la care se adauga insa productii nesemnificative in zacaminte cu potential mare, situate in Kazahstan. Petrom isi anuntase intentia de a contracta in acest an un credit de 50 mil. euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru a finanta operatiunile din Kazahstan, in vederea accelerarii intrarii in productie a celor trei perimetre aflate in concesiune, dar OMV a anuntat ca este gata sa sprijine direct operatiunile de acolo.
Mai mult, OMV a anuntat recent ca vrea sa-si extinda operatiunile din Kazahstan.
"OMV este interesat in noi perimetre onshore (pe uscat - n.r.) si offshore (pe mare - n.r.) pentru explorarea de titei si gaze in Kazahstan", au declarat recent oficiali ai companiei petroliere kazahe KazMunaiGaz, citati de agentia de presa rusa Interfax. Oficialii OMV "si-au exprimat intentia de a arunca o privire mai detaliata la posibilitatile si termenii unei cooperari", mai afirma sursa citata.
Petrom a raportat pentru anul trecut un profit net de 9 mil. euro la o cifra de afaceri de aproximativ 2 mld. euro. Actiunile Petrom sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, capitalizarea bursiera depasind 2,14 miliarde euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24