Companii

Pana sa ajunga sa fuzioneze cu BVB, RASDAQ nu va mai ce aduce

27.05.2004, 00:00 25

Capitalizarea Bursei Electronice RASDAQ a scazut de la inceputul anului de la 2 miliarde de euro la 1,5 miliarde de euro, dar nu din cauza scaderii preturilor actiunilor.
Pe RASDAQ a inceput sa se contureze o tendinta de migrare a companiilor mari listate pe aceasta piata catre Bursa de Valori Bucuresti. Cele doua piete ar trebui sa fuzioneze in lunile urmatoare, dar companiile listate pe RASDAQ nu mai au rabdare sa astepte unificarea pietelor.
Rompetrol Rafinare era cea mai mare companie listata pe RASDAQ din punctul de vedere al capitalizarii in momentul in care a fost transferata la Bursa de Valori Bucuresti. Cea mai mare societate de pe RASDAQ a devenit apoi Banca Comerciala Carpatica, insa si aceasta a parasit deja piata RASDAQ, urmand sa fie tranzactionata in ringul Bursei de Valori. Cea mai mare societate listata pe RASDAQ ramane astfel Eurom Bank listata in urma cu aproape o luna. Reprezentantii bancii spuneau ca listarea pe RASDAQ este numai unul dintre pasii pe care i-au planificat pentru a ajunge la Bursa de Valori.
In prezent, in primele zece companii ca valoare a capitalizarii de la Bursa Electronica RASDAQ figureaza alte doua companii care ar putea disparea de pe piata in urmatoarele luni. Este vorba de Alprom Slatina, cu o capitalizare de 30 milioane de euro, care urmeaza sa fuzioneze cu Alro Slatina (listata la Bursa) si Comcereal Alexandria, cu o capitalizare de 16 milioane de euro, pe care actionarul majoritar compania americana Cargill are obligatia sa o delisteze de pe piata pana in luna ianuarie a anului viitor.
Reprezentantii Bursei de Valori si cei al RASDAQ discuta de mai bine de un an asupra modalitatilor de realizare a unificarii pietelor si nu au ajus nici pana in prezent la un acord. Fuziunea nu se poate realiza oricum pana la aparitia legii consolidate a pietei de capital. Plecarea de pe RASDAQ a marilor companii ar putea slabi pozitia de negociere a reprezentantilor acestei piete, care militeaza pentru varianta fuziunii, in timp ce Bursa de Valori prefera varianta preluarii de la brokeri a pietei RASDAQ. "Personal, eu nu mai gandesc in termenii BVB sau RASDAQ. In opinia mea exista o singura bursa, care are acelasi set de actionari. Romania are nevoie de o piata puternica pentru integrarea in Europa si toata energia trebuie dedicata acestui scop - in rest este vorba doar de detalii", spune Siminel Andrei presedintele Bursei Electronice RASDAQ. Principalul avantaj al unificarii celor doua piete va fi reducerea costurilor de tranzactionare suportate de brokeri si indirect de investitori.
Piata RASDAQ a fost creata pentru cetatenii romani sa poata vinde "cupoanele" distribuite in cadrul Programului de Privatizare in Masa, iar piata este perceputa de brokeri drept o piata de concentrare a pachetelor de actiuni. Anul trecut, mai mult de jumatate din valoarea actiunilor transferate pe RASDAQ au fost cumparate de investitori in cadrul unor oferte publice de preluare sau de cumparare.
Pe bursa nou-creata nu vor putea fi tranzactionate toate companiile care sunt cotate acum pe RASDAQ pentru ca nu toate vor indeplini conditiile minime de cotare. Solutia pentru celelalte societati vor fi sistemele alternative de tranzactionare, o nouate adusa de legea consolidata. Aceste piete alternative vor putea fi administrate fie de o societate de bursa, fie de o societate de brokeraj. Pe RASDAQ mai erau listate la finalul lunii trecute aproximativ 4.300 de societati, din care mai bine de jumatate sunt suspendate de la tranzactionare.
Unificarea Bursei de Valori si a Bursei Electronice RASDAQ figureaza si in primul program gunernamental de sprijinire a pietei de capital prezentat marti de primul mininistru. Potrivit programului, modificarile legislative care vor permite unificarea ar urma sa fie adoptate pana la finalul anului, pentru ca fuziunea sa poata deveni efectiva in 2005. Programul guvernamental mai prevede listarea treptata pana in 2006 a sapte companii de stat, tranzactionarea la Bursa a titlurilor de stat incepand din aceasta toamna, precum si crearea cadrului legal pentru piata titlurilor ipotecare.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels