Companii

Petrom reduce capacitatea de rafinare si spera sa starneasca „apetitul” statului la o majorare de capital

Petrom reduce capacitatea de rafinare si spera sa starneasca „apetitul” statului la o majorare de capital

Mariana Gheorghe, CEO Petrom: Nu vedem o tendinta de crestere in ceea ce priveste cererea de produse rafinate. Cred ca cererea de produse petroliere va fi devansata de cererea pentru tehnologii mai curate.

17.12.2009, 23:27 32

In plus, CEO-ul Petrom vorbeste despre ce se va intampla cumiile de oameni afectati de aceasta masura, dar si de planurileviitoare ale companiei.

"La Doljchim (combinat chimic detinut de Petrom - n. red.) avemcirca 1.000 de angajati acum, din care probabil ca vor mai ramane200-300 de oameni care vor ajuta la activitatile de demolare alinstalatiilor. Pe partea de petrochimie din Arpechim, vorbim decirca 400-500 de oameni care speram ca vor fi transferati laOltchim. Rafinaria Arpechim (una dintre cele doua rafinarii alePetrom - n.r.) este operata de 800 de oameni. Renuntarea la acesteactivitati este o decizie cu un impact major, dar vom pregatipachete financiare, vor exista centre de tranzitie prin care acestioameni vor fi ajutati sa faca din nou parte din piata fortei demunca", explica CEO-ul Petrom.

Compania mai avea la sfarsitul primelor trei trimestre circa28.000 de angajati, din cei peste 50.000 pe care Petrom ii avea inmomentul privatizarii catre grupul petrolier austriac OMV.

Chimia aduce pana la 10% din business

Miercuri, Petrom a anuntat ca va iesi complet de pe piataproduselor chimice si petrochimice pana la sfarsitul anului 2010,iar rafinaria Arpechim va mai functiona doar in functie denecesitati, urmand ca pana la finalul anului 2011 sa fie luata odecizie in privinta acesteia.

In total, afacerile din sectorul chimic nu fac mai mult de 10%din afacerile anuale ale Petrom, care anul trecut au fost de 4,5miliarde de euro.

Mai mult, Petrom a renuntat la planurile de a mari capacitateade rafinare de la Petrobrazi de la 4,5 milioane de tone pe an la 6milioane de tone, spunand ca in urmatorii ani rafinaria va avea ocapacitate de 4,2 milioane de tone. Bugetul de investitii pentruurmatorii cinci ani pe partea de rafinare este de 750 de milioanede euro.

Doljchim si Arpechim, cel mai probabil inchise in doiani

Directorul Petrom spune ca atat in ceea ce priveste combinatulchimic Doljchim, cat si rafinaria Arpechim, cea mai probabilaoptiune, cel putin in prezent, este inchiderea celor douaunitati.

"La Doljchim am incercat sa gasim un cumparator, dar nu amreusit acest lucru nici inainte de criza si nici acum. Sincer, nuvedem persepective nici pentru 2010, ceea ce inseamna ca unitateaar putea fi inchisa. In ceea ce priveste rafinaria Arpechim, panain 2011 aceasta va functiona dupa necesitati. In perioada aceasta,ne vom uita la optiuni, dar nu sunt sanse ridicate de vanzare",explica Mariana Gheorghe.

In ceea ce priveste partea de petrochimie din cadrul Arpechim,aceasta cel mai probabil va fi vanduta catre combinatul chimic destat Oltchim. Negocierile dureaza de circa doi ani, dar aparentacestea au ajuns intr-o faza avansata si s-ar putea solda cu ofinalizare a tranzactiei in curand.

Care sunt motivele

Directorul executiv al Petrom explica schimbarile majore care auavut loc pe piata de rafinare globala si care practic au dictatdecizia Petrom atat in ceea ce priveste renuntarea la activitateaArpechim, cat si scaderea capacitatii de rafinare de laPetrobrazi.

"Nu vedem o tendinta de crestere in ceea ce priveste cererea deproduse rafinate. Sunt presiuni foarte mari in ceea ce privestecresterea eficientei energetice, ceea ce implicit duce la un consummai redus. Cred ca cererea de produse petroliere va fi devansata decererea pentru tehnologii mai curate. Pe de alta parte, Europa siRomania se confrunta cu o supracapacitate de rafinare. De exemplu,capacitatea nominala a rafinariilor din Romania este de circa 18-20de milioane de tone, din care anul trecut s-au utilizat 13,5milioane de tone pentru a acoperi o cerere de carburanti de circa9,3-9,5 milioane de tone. Asta era inainte de criza. In plus, toaterafinariile sunt foarte vechi, au nevoie de bani multi", explicaCEO-ul Petrom cateva dintre problemele cu care se confrunta parteade rafinare si care justifica deciziile companiei pe termenlung.

Potrivit Marianei Gheorghe, Petrom detine rafinarii care suntdedicate cererii interne, mult diferite fata de cele localizate pemalul marii, cum este Petromidia, care sunt mai bine echipatepentru export.

"Cand cererea era in crestere, marjele de rafinare erau bune. Amcontinuat sa speram ca lucrurilor vor ramane asa, dar cu toateschimbarile de acum nu vedem perspective de crestere pe termenmediu si lung. Criza a adus schimbari fundamentale asupra cereriisi ofertei, nu numai asupra evolutiei barilului de petrol. Noivedem o schimbare structurala fundamentala a pietei de rafinare inlume. De aceea am luat toate aceste decizii", mai spune directorulPetrom.

Gheorghe spune ca deocamdata nu sunt facute calcule exactereferitoare la economiile pe care masurile luate le vor avea asupracompaniei, dar cert este ca acestea vor avea un impact pozitivasupra costurilor Petrom.

Petrom a raportat in primele noua luni un profit net de 1,53mld. lei, cu 33% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut,la afaceri de 9,45 mld. lei.

Majorare de capital

OMV a anuntat ca anul viitor Petrom va avea un buget deinvestitii de circa un miliard de euro. "Avem un program deinvestitii redus, din cauza crizei, dar potentialul nostru estemult mai mare. Avand in vedere principiile de prudenta financiara,care nu ne permit sa avem un grad de indatorare de peste 30%, luamin calcul o majorare de capital din partea actionarilor. Aceastamasura a primit acordul OMV, dar speram sa starnim si apetitulcelorlalti actionari sa participe la aceasta majorare de capital.Avem nevoie de acest sprijin", a precizat Mariana Gheorghe.

OMV detine 51% din Petrom, Ministerul Economiei are oparticipatie de 20,64%, iar Fondul Proprietatea controleaza 20,11%din titluri.

Restul de 8,24% din actiuni sunt listate la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO