Companii

Philips si-ar putea lua adio de la piata telefoniei mobile

28.05.2001, 00:00 26



Compania Philips Electronics ar putea renunta, in saptamanile urmatoare, la activitatile din sectorul telefoniei mobile, dupa aproape patru ani in care acestea i-au adus pierderi, informeaza Mediafax.

Daca zvonurile se vor confirma, Philips ar deveni prima companie europeana, prezenta pe piata telefoniei mobile care isi inchide divizia producatoare de astfel de aparate.

Divizia Philips Consumer Communication (PCC), fondata ca societate mixta impreuna cu Lucent Technologies in 1997, a inregistrat pierderi pe aproape toata durata existentei sale. In prezent, acestea se ridica la aproximativ 850 de milioane de euro.

Anul 2000 a fost singurul in care PCC a avut un profit operational modest de un milion de euro, dupa ce reducerea capacitatii de productie a dus la neindeplinirea obiectivelor privind vanzarile.

De la inceputul acestui an, compania inregistreaza, din nou, pierderi. Noul presedinte al companiei, Gerard Kleisterlee, a anuntat insa ca rabdarea sa in privinta activitatilor din domeniul telefoniei mobile se apropie de sfarsit. Compania va face un anunt oficial in acest sens pana la sfarsitul lunii iunie.

Kleisterlee are in vedere trei optiuni: crearea unei societati mixte, vanzarea diviziei de telefonie mobila sau inchiderea acesteia. Ultima varianta ar costa compania Philips aproximativ 300-350 de milioane de euro.

Cheltuielile companiei au ajuns deja la 350 de milioane de euro iar grupul a anuntat nu demult disponibilizarea a 7.000 de salariati. analistii din sectorul telefoniei mobile apreciaza ca vanzarile de terminale la nivel mondial vor scadea in acest an la 400-450 de milioane de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels