Companii

Platformele industriale au fost cap de afiş în tranzacţiile cu terenuri din 2023

Platformele industriale au fost cap de afiş în...

Autor: Bogdan Alecu

12.01.2024, 00:07 745

Bucureştiul şi zona metropolitană au atras 70% din volumul pieţei.

Volumul tranzacţiilor cu terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale - exclusiv cele industriale şi de depozite tradiţionale a scăzut cu sub 10% faţă de nivelul din 2022, de 450 de milioane de euro, şi continuă să se situeze considerabil peste nivelul de dinaintea pandemiei, potrivit estimărilor Colliers.

În 2023 s-au finalizat achiziţiile platformelor Helitube şi Filan din Vergului, cumpărate de Kaufland, Lidl şi Hornbach, precum şi Vastint/terenul Aktor de la Timpuri Noi, lângă Musette. Tranzacţii mai noi sunt cele semnate de One United, care a cumpărat fostul Vulcan în Progresului, dar şi terenul lui CPI pentru office în Dimitrie Pompeiu.

De asemenea, Speedwell a mai cumpărat un teren în Aviaţiei, iar Adrian Polec a cumpărat un teren de la Biofarm în Iancu de Hunedoara.

Lista este completată de tranzacţia de la Braşov, prin care primăria a cumpărat 50 de hectare odată cu fostul CET Braşov, dar şi cea de la Cluj, în care Hexagon a cumpărat fosta platformă Tehnofrig, într-o tranzacţie de 30-40 mil. euro, cea mai mare din Cluj de până acum.

„Este îmbucurător să vedem entuziasmul investitorilor în privinţa potenţialului pe termen lung al României. În prezent, ţara şi sectorul imobiliar se confruntă cu multe provocări. De la costurile de construcţie mult mai mari decât în urmă cu câţiva ani, la incertitudinile legate de economie sau de situaţia geopolitică globală, la ratele ridicate ale dobânzilor şi la incertitudinile care însoţesc de obicei un an electoral. Chiar şi în acest context, anul trecut s-au vândut terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale în valoare de puţin peste 400 de milioane de euro, un nivel mulţumitor dacă ne gândim că înainte de pandemie vorbeam de 300-400 milioane de euro pe an", explică Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.

Bucureştiul şi zona metropolitană au atras 70% din volumul pieţei, totuşi au fost tranzacţii importante în cam toate oraşele mari: Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Braşov, Sibiu, Bacău, potrivit Colliers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO