Companii

Producatorul de mobila Silvarom spera la un profit mai mare cu 5-10% in 2010, dar vanzarile nu-si vor reveni

Producatorul de mobila Silvarom spera la un profit mai mare cu 5-10% in 2010, dar vanzarile nu-si vor reveni

Ioan Marginean, directorul economic al Silvarom

03.12.2009, 23:27 200

"In primele zece luni ale acestui an vanzarile au scazut de la31 milioane de lei (8,5 mil. euro - n.red) cat s-a realizat in zeceluni din anul precedent la 25,8 milioane de lei (6,1 mil. euro),adica o scadere procentuala de 17,3%. Fata de bugetul de vanzari pezece luni (estimat initial - n.red.), vanzarile au scazut cu24,10%", a spus Ioan Marginean, directorul economic alSilvarom.

In 2009, producatorul si-a bugetat un profit de circa 1,15 mil.lei (0,3 mil. euro), cu 3-4% mai mic fata de 2008. Pe de alta partepentru 2010, compania si-a stabilit o crestere a profitului brut cucirca 5-10% fata de aceast an.

Pe de alta parte, Silvarom are pregatit si un scenariu pesimistpentru 2010 care ia in calcul o cifra de afaceri mai mica cu 20-25%fata de 2009, si un nivel similar al profitului cu cel din acestan.

Isi mentine numarul de angajati

"Atat in 2009 cat si in 2010 vom incerca sa mentinem numarul deangajati in speranta realizarii cifrei de afaceri mentionate.Totusi din calculele la zi rezulta ca vom avea o oarecare scadere anumarului de salariati ca urmare a fluctuatiei naturale, plecaridin proprie initiativa, pensionari etc", a explicat Marginean. Incadrul Silvarom lucreaza circa 400 de oameni. El a precizat cafirma nu a avut si nu va avea situatii in care furnizorii sa cearainsolventa. "Avem in vedere un flux de numerar pozitiv care saasigure necesarul de mijloace circulante din fonduri proprii, farasa apelam la credite bancare", a mai spus directorul economic alSilvarom.

Termenele de plata agreate cu furnizorii sunt intre 30 si 65 dezile de la primirea marfurilor. Pe de alta parte, incasarile se facla peste 80-90 de zile, insa acest termen este "mai dificil deestimat".

"Principala problema cu care ne confruntam este asigurarea decomenzi la nivelul capacitatilor de productie cu un aspectspecific. Societatea participa la majoritatea licitatiilor demobilier de pe piata romanesca si ne intalnim cu situatii in carefirme straine participa la aceste lictatii si ofera mobilier submedia ofertantilor autohtoni. Aceste firme straine nu platesc inRomania impozite si taxe, nu ofera locuri de munca, dar datoritapoliticilor monetare si de schimb valutar pot exporta mobila lapreturi care se situeaza sub preturile ofertantilor romani,inclusiv Silvarom."

Taieri de cheltuieli pe toate nivelurile

In ceea ce priveste reducerea de cheltuieli, compania a taiat petoate nivelurile, de la cheltuielile cu intretinerea utilajelor lacele cu paza si cu flota de masini. Bugetarea se face incepand diniulie pe fiecare sectie in parte.

Producatorii de mobila au avut o situatie dificila in ultimul anpe fondul reducerii semnificative a consumului. Un alt jucator detop, Alprom Pitesti, a fost preluat de catre omul de afaceriCatalin Chelu, care estimeaza ca din primavara viitoare vanzarileproducatorului din Pitesti se vor stabiliza.

Conform ultimelor date disponibile, in primele sase luni aleacestui an piata interna de mobila a atins valoarea de 431,2 mil.euro, cu 26,2% mai putin comparativ cu intervalul similar din 2008.Dintre indicatorii comertului cu mobila, cea mai mare scadere, de35,6%, au avut-o importurile. Acestea s-au situat in primulsemestru la 155,7 mil. euro. De cealalta parte, exporturile au avutun minus de 17,4%, pana la 492,3 mil. euro. In industria mobilei,la finalul primelor sase luni lucrau 56.800 de persoane, cu 22% maiputin raportat la perioada similara din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO