Companii

Profitul Romnav a crescut accelerat

09.11.2005, 13:26 32

Transportatorul naval Romnav Braila a realizat in primele noua luni un profit net de aproape 576.000 de lei (160.000 de euro), cu 48,3% mai mare decat castigurile nete obtinute pe tot parcursul anului 2004.

Cifra de afaceri inregistrata de companie la sfarsitul primelor trei trimestre a fost de peste 12,5 milioane de lei (3,45 milioane de euro), cu 6,54% mai mica decat la finele anului 2004. Romnav nu a raportat rezultatele financiare aferente primelor noua luni ale anului trecut.

"Cresterea accentuata a profitului net nu se datoreaza atat cresterii preturilor cat reducerii cheltuielilor. Am marit putin si capacitatea de transport pe distante scurte, obtinand astfel marje de profit mai bune. Un alt factor important care a determinat cresterea profitului a fost reprezentat de faptul ca am patruns pe piata transportului international, unde profiturile sunt mult mai mari", a explicat Gheorghe Antistescu, directorul general al Romnav.

La inceputul lunii trecute actionarii Romnav au aprobat contractarea unui credit in valoare de aproximativ 4 milioane de euro pentru demararea unui program de modernizare a parcului de nave de care dispune compania.

"Suntem in cautarea unui finantator. Incercam sa gasim conditii cat mai favorabile de finantare in conditiile in care nu vrem sa apelam la credite pe termen lung. Cele peste 4 milioane de euro necesare pentru realizarea programului de investitii vor fi impartite in doua transe. Prima, in valoare de 1,5 milioane de euro, a fost contractata deja, restul sumei urmand sa fie obtinuta pe parcursul anului viitor sau peste 2 ani, in functie de necesitati. Din pacate nu am reusit sa obtinem fonduri nerambursabile, desi ar fi fost benefic pentru companie, mai ales in conditiile in care concurenta se va intensifica dupa momentul 2007. Dupa aderarea la UE pe aceasta piata vor patrunde concurenti puternici din Olanda si Germania, iar noi vrem sa fim competitivi cel putin din punct de vedere al fiabilitatii serviciilor oferite", a spus Antistescu.

Romnav dispune de un capital social de 2,6 milioane de lei (732.400 de euro), fiind controlata de omul de afaceri Gheorghe Antistescu, care detine 77,94% din actiunile companiei.

Societatea braileana este listata la Categoria de Baza a Bursei Electronice Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare a titlurilor Romnav fiind de 1,9 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 4,94 milioane de lei (1,35 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO