Companii

Proprietati evaluate la jumatate fata de acum doi ani: Britanicii din imobiliare incearca sa scape de proprietati, dupa ce au fost in topul investitorilor

Proprietati evaluate la jumatate fata de acum doi ani: Britanicii din imobiliare incearca sa scape de proprietati, dupa ce au fost in topul investitorilor
07.05.2010, 00:00 83

Fondurile de investitii listate la Londra erau in 2007, alaturide investitorii austrieci, printre cei mai agresivi in achizitii. Oanaliza a ZF realizata in urma cu trei ani arata ca o serie defonduri au ajuns la un portofoliu local de aproape un miliard deeuro, format din 30 de proprietati situate in Bucuresti si in alteorase din tara. Intre timp, piata locala pare un pariu pierdutpentru cei mai multi dintre acestia. Britanicii au schimbat radicalperceptia de la o piata cu "potential", catre una "dificila, carenu isi va reveni prea curand".

"Portofoliul cuprinde mai multe parcele de teren care arnecesita noi investitii pentru a fi finalizate, motiv pentru careprobabil fiecare proprietate va fi vanduta cand acest lucru va fifezabil, tinand cont de conditiile pietei. (...) Terenul de 39.200de metri patrati detinut in Ploiesti este parte a unui ansamblu maimare, care a fost abandonat. Evaluat la un moment dat la 154 deeuro pe metrul patrat, terenul este propus acum pentru vanzare la 70 de euro/mp", spun reprezentantii fondului de investitiiEquest Balkan Properties.

Vand in pierdere

Fondul a mai vandut in ultimele doua luni in pierdere douaproprietati din Bucuresti (un teren din zona Sfanta Vineri) siTargoviste (un spatiu inchiriat catre Praktiker si Technomarket),pentru a atrage lichiditati in conditiile in care majoritateaproiectelor din portofoliu au dificultati in ceea ce privestechiriasii.

"Moldova Mall a avut cele mai slabe performante din intregportofoliul. Gradul de ocupare a scazut la 76% si facem eforturipentru a pastra si inlocui chiriasii". "Piraeus Bank a finalizatcontractul de inchiriere a cladirii Casa Mosilor, urmand sa laseneocupate cinci etaje cu o suprafata de 2.327 mp de birouri diniunie 2010". "Mai multi chiriasi au iesit din Vitantis, in timp cealtii au solicitat si primit reduceri de chirii" - sunt doar treidin paragrafele care descriu situatia dificila a proprietatilordetinute de Equest pe piata locala.

Cu probleme asemanatoare s-au confruntat insa majoritateainvestitorilor de pe piata.

Un alt investitor britanic care a ales sa vanda in aceastaperioada este Carpathian, care a renuntat la participatiiledetinute in mallul Atrium Center din Arad, dar si in terenul pentruconstructia unui alt centru comercial in Cluj. "Compania nu maieste pregatita sa aloce alte fonduri pentru aceste proiecte. Piataimobiliara din Romania este inca fragila, cu o lichiditate redusa",au justificat reprezentantii Carpathian exit-ul din cele douaproiecte.

Fondul de investitii mai detine participatii in doua terenuridin Satu Mare si Baia Mare, precum si un centru comercial inBrasov.

De cinci ani in Romania

Fondurile britanice au inceput sa vina in Romania acumpatru-cinci ani, perioada in care proprietarii acceptau sa vandaproiectele imobiliare la preturi care le ofereau randamente de10-12%, in euro pe an, mult mai mari decat pe pietele vestice.Intre timp, proprietarii au ridicat pragul, iar britanicii aucontinuat sa cumpere si la randamente de 7%, dar acum, cand artrebui sa vanda, acestea au crescut inapoi la nivelul de acum cinciani.

"Cei care au avut un apetit deosebit pe timp de «boom» si s-aucam «fript» dupa ce au cumparat terenuri scumpe care acum nu maivaloreaza mare lucru sunt intr-un proces de restructurare aportofoliului. Eu nu vad insa un fenomen de exit. Din contra, asputea spune ca vad mai mult interes, dar s-au schimbat numele sistructura investitorilor", spune Mihnea Serba nescu, generalmanager si actionar al firmei de consultanta imobiliara DTZEchinox.

ECPC a reusit sa scoata profit

Unul dintre primele fonduri intrate la inceputul anului 2006este Fabian, ai carui actionari au acceptat insa in urma cu maibine de un an oferta omului de afaceri Dinu Patriciu de a preluapentru circa 50 de milioane deeuro fondul ale carui active erau evaluate la acea vreme la 138,3milioane de euro, inclusiv potrofoliul de credite in suma de 76,1milioane de euro.

Singurul fond britanic care a reusit sa vanda pe profitproprietatile de pe piata locala este European Convergence PropertyCompany (ECPC), administrat de Charlemagne Capital. ECPC a cumparatin 2006 pentru mai putin de 90 de milioane de euro trei cladiri debirouri din Bucuresti (Construdava, PGV Tower si Millen niumBusiness Center) - imobile pe care le-a vandut la pachet un an maitarziu catre DEGI pentru 110 milioane de euro. Cu alte cuvinte,profit de 20 de milioane de euro in decurs de un an, prin achizitiasi vanzarea ulterioara, la momentul potrivit, a treiproprietati.

Britanicii nu au "scapat" insa definitiv de piata locala, fiindactivi aici si cu un fond de dezvoltare imobiliara, actionar inansamblul rezidential Asmita Gardens si in cladirea de birouri EuroTower, dar si proprietar al unui teren din zona Baneasa.

Proiectul de birouri este preinchiriat 85%, dar apartamenteledin Asmita sunt pe jumatate nevandute, iar pe terenul din Baneasainca nu au fost incepute niciun fel de lucrari.

Pe cat de usor au reusit unii romani sa se imbogateasca dinimobiliare, pe atat de mari pot fi evaluate acum pierderileinvestitorilor care au gresit calculele in urma cu trei ani.

La ce renunta britanicii

  • Carpathian a vandut participatiile detinute la mallul AtriumCenter din Arad si la terenul fabricii Somes din Cluj, considerandca "piata imobiliara din Romania este inca fragila, cu olichiditate redusa.
  • Equest a vandut un teren din Bucuresti (Sfanta Vineri), unspatiu comercial din Targoviste si cauta cumparator pentru un terendin Ploiesti. "Evaluat la un moment dat la 154 de euro pe metrulpatrat, terenul este propus acum pentru vanzare la 70 deeuro/mp".
  • Administratorii fondului TRI Investments au declarat recent caintentioneaza sa vanda toate proprietatile din Romania in maximumdoi ani.
  • Actionarii Fabian au acceptat in urma cu mai bine de un an sarenunte la intreg portofoliul din Romania, vanzand fondul pentru 50mil. euro catre Dinu Patriciu.
  • ECPC este singurul fond care a iesit la timp din piata,obtinand un profit de 20 de milioane de euro in mai putin de un anprin achizitia si revanzarea a trei cladiri de birouri dinBucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO