Companii

Punct final in preluarea Terapia: Advent a cumparat 90,7% din actiuni

18.08.2003, 00:00 56

Fondul de investitii Advent Central&Eastern Europe II, administrat de compania americana Advent International, a achizitionat circa 90,7% din actiunile producatorului de medicamente Terapia Cluj in cadrul ofertei publice de preluare derulate prin Bursa de Valori, spun surse apropiate tranzactiei.
Afacerea preluarii Terapia, al doilea producator roman de medicamente, se ridica astfel, in prima faza, la 40 de milioane de dolari, fiind cea mai valoroasa tranzactie de pe piata romaneasca in acest an. Oferta a fost intermediata de societatea de brokeraj Raiffeisen Capital Investment.
Schimbarea actionariatului Terapia va avea o influenta importanta si asupra pietei medicamentelor din Romania, unde compania este al cincilea jucator, cu o cota de piata de 3,8%. Advent detine deja participatii la alte companii farmaceutice in afara Romaniei, medicamentele fiind unul din domeniile favorite de investitii ale americanilor.
Advent a incercat de mai multi ani sa intre pe piata romaneasca de medicamente, companiile vizate anterior fiind Sindan Bucuresti si Europharm Brasov.
Inchiderea ofertei de preluare este punctul final al unui proces de vanzare inceput in primavara anului trecut si al unor negocieri care dureaza de cateva luni.
Advent este astfel castigatorul unei curse in care preluarea Terapia a fost si obiectivul grupului islandez Pharmaco sau consortiului financiar AIG New Europe Fund - Global Finance.
In cadrul ofertei, lansata in urma cu o luna la pretul de 4.681 de lei/actiune si finalizata vineri au subscris toti actionarii importanti ai companiei (patru fonduri de investitii si doua case de comert) si doua Societati de Investitii Financiare (Oltenia si Banat - Crisana), cu participatii de sub 5%.
SIF Moldova, tot cu o participatie de sub 5%, nu a dorit sa vanda in oferta, spun sursele citate, reprezentantii societatii fiind nemultumiti de pretul oferit de Advent.
Deoarece participatia achizitionata de fondul de investitii depasesete nivelul de 90%, Advent este obligat sa lanseze o alta oferta publica de preluare, de data aceasta in vederea delistarii Terapia de la Bursa de Valori.
Actionarii care nu au subscris spera astfel ca pretul obtinut in oferta pentru delistare sa fie mai mare decat cel platit in oferta care tocmai s-a incheiat.
Pretul ofertei finalizate vineri a fost stabilit in urma negocierilor dintre Advent si fondurile de investitii care au controlat Terapia. Cel din oferta pentru delistare va fi calculat conform reglementarilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) si ar putea avea o valoare chiar mai mica de 4.681 lei/actiune.
Vanzarea Terapia pentru 40 de milioane de dolari este unul din putinele exituri de succes ale fondurilor de investitii ridicate in perioada 1996 - 1998 special pentru piata romaneasca de capital.
Terapia a fost controlata initial, dupa privatizare, de Asociatia Salariatilor (PAS) Romferchim si casa de comert Romferchim Bucuresti.
Treptat, dupa ce Romferchim si-a vandut o parte din actiuni, Asociatia Salariatilor s-a desfiintat iar fondurile de investitii au cumparat puternic actiuni Terapia la Bursa de Valori, controlul companiei a fost preluat, incepand cu anul 2000, de Romanian Investment Fund (RIF), Romanian Investment Company (RIC), Broadhurst si Labrador Partners.
Romferchim si-a mentinut, de asemenea, o participatie importanta in companie. 
Dupa schimbarea structurii actionariatului, si apoi a managementului, Terapia a trecut printr-un proces puternic de restructurare, care a implicat reducerea la jumatate a personalului, inchiderea sectiei de Pantotenat de Calciu, infiintarea unei retele proprii de distributie, deschiderea de reprezentante pe doua piete externe (Rusia si Ucraina) sau modificarea structurii portofoliului de produse (au fost lansate medicamente noi precum Artroflex, Aspenter, Ketoprofen SR, Lipofib SR sau Alerid).
Urmare a restructurarii, performantele financiare ale Terapia s-au imbunatatit semnificativ in ultimii doi ani.
Terapia a raportat pentru prima jumatate a acestui an un profit net in crestere cu 30% in dolari fata de aceiasi perioada din 2002.
Cresterea profitului pana la 4,7 milioane dolari a survenit pe fondul stagnarii cifrei de afaceri pe primele sase luni in jurul nivelului de 16 milioane de dolari. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels