Retail&Agrobusiness

Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor: Studiul privind coronavirusul şi alimentele contrazice spusele autorităţilor internaţionale

Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor:...

Autor: Dorin Oancea

26.09.2020, 16:47 1738

Rezultatele publicate de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, spune ANPC. 

Paul Anghel, director general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor spune că nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. „Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internationale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei pana in prezent”, spune Anghel.

În presă au apărut ştiri despre cum se poate transmite virusul Sars-Cov-2 prin alimente şi în special prin pâine, care invocă un studiu al Universităţii Bucureşti.

„Înţeleg ca studiul realizat de Universitatea din Bucureşti privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar. Coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de un gazda-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Deşi studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia. Regulile de igienă la cumpărături rămân aceleaşi şi fac din nou apel pentru respectarea lor: purtarea măştilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluţiile pe care toate magazinele le pun la dispoziţie, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coş”, spune Anghel.

Directorul ANPC spune că va solicita o opinie oficială asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategică, care este singura entitate in măsura sa prezinte un punct de vedere consolidat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO