Retail&Agrobusiness

Cigăran Viorel, proprietarul fabricii de sucuri de fructe Parmen: Producţia românească de fructe nu acoperă nici măcar jumătate din consumul intern

Cigăran Viorel, proprietarul fabricii de sucuri de...

Autor: Roana Rotaru

02.06.2016, 00:08 1199

Producţia totală de fructe a Ro­mâniei a scăzut cu aproxi­mativ 10% în ultimii 24 de ani, de la 1,4 milioane tone în 1990 la 1,3 milioane tone în 2014, în timp ce numărul total de pomi fructiferi a scăzut cu 16%, conform celor mai recente informaţii publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Odată cu aderarea la UE şi accesul la fondurile europene destinate dezvoltării agriculturii, productivitatea ţării ar fi trebuit să crească, cum s-a întâmplat în alte ţări re­cent intrate în UE, ca de exemplu în Polonia.

„Pomicultura în România este pe un trend descrescător şi ca suprafaţă şi în ceea ce priveşte producţia, atât calitativ, cât şi cantitativ, comparativ cu alte ţări. Se vede o regresie cam la toate tipurile de fructe. Ro­mânia, la ora aceasta, nu mai contează pe piaţa europeană a fruc­telor, nici măcar pe piaţa internă nu mai contează. Este o afirmaţie gravă, dar reală. Cred că nu ne situăm la mai mult de 30% faţă de producţia din anii comunismului per total pomi­cultură, însemnând măr, păr, cais, prună“, a declarat pentru ZF Viorel Cigă­ran, unul dintre cei doi fraţi acţionari ai fa­bricii de sucuri de fructe Parmen, care deţine o  livadă de fructe de aproximativ 4 hectare pe care cultivă predominant măr şi păr.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO