Companii

România, pe ultimul loc în UE la vizitele la stomatolog. Casa de Sănătate a decontat doar 40 mil. euro în 2022 pentru serviciile dentare, adică 0,4% din bugetul total

Autor: Mirabela Tiron

15.07.2023, 12:28 336

  Doar 3.200 de stomatologi din cei 20.000 oferă servicii medicale în contract cu CNAS, dar au un plafon lunar limitat  La privat, extracţia unui dinte de lapte a ajuns la 240 de lei în Capitală, de trei ori mai mult faţă de nivelul de 79 de lei decontat de CNAS.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat anul trecut 200 de milioane de lei (40 mil. euro) pe serviciile me­dicale dentare, sumă ce reprezintă nici 0,4% din bugetul total al Casei şi doar 5,7% din valoarea totală a pieţei de servicii dentare în România. Altfel spus, foarte puţini pacienţi au beneficiat de servicii dentare în baza contribuţiei plătite la sănătate. Nici măcar copiii nu pot bene­ficia de tratamente stomatologice de pre­ven­ţie, în condiţiile în care sunt puţini me­dici stomatologi care au contract cu CNAS, iar fondurile alocate per medic nu depăşeau până anul trecut în martie 2.000 de lei pe lună pe toate serviciile oferite. Acum pla­fo­nul s-a dublat la 4.000 lei pe lună per medic.

În România sunt 20.000 de medici sto­matologi, din care doar 3.231 de stomato­logi erau anul trecut în contract cu CNAS.

„Plafonul este mic de la Casă şi biro­cra­ţia mare. Pe domeniul meu, pe orto­don­ţie, fondurile mi-ar ajunge pentru doi copii pe lună. Lipseşte pre­venţia şi educaţia, măcar o dată pe an ar trebui să mear­gă la sto­matolog un pacient ca să nu ajungă în situaţia de-a avea nevoie de trata­mente com­plexe, care sunt mai scum­pe“, spune medicul Denisa Zaharia, fondatoarea clinicii stomatologice Perfect Dent din Capitală, care nu lucrează în contract cu CNAS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO