Companii

Rompetrol ia concesiuni petroliere de 20 de milioane de dolari de la Forest Oil

26.09.2005, 19:01 31

Actionarii societatii Rompetrol Bucuresti (Vega) au aprobat preluarea unor concesiuni petroliere detinute de compania americana Forest Oil, care a decis in prima parte a acestui an sa renunte la operatiunile desfasurate in Romania.

Costul total al tranzactiei nu va depasi 20 de milioane de dolari (16,4 milioane de euro), conform raportului publicat de companie. In urma acesteia, Rompetrol va dobandi atat drepturile cu privire la explorarea, dezvoltarea si exploatarea petroliera din trei perimetre din zona Carpatilor de Curbura, cat si obligatiile investitionale asumate de Forest Oil prin acordul incheiat in 1999 cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.

De la patrunderea companiei pe piata romaneasca, Forest Oil a investit in operatiunile din cele trei perimetre aproximativ 8 milioane de dolari. Compania petroliera americana a decis sa se retraga din Romania deoarece nu a gasit rezerve de gaze sau de titei in vederea demararii activitatilor de productie.

Dupa ce a efectuat lucrari de explorare in toate cele trei zone, Forest Oil a forat anul trecut o sonda in apropiere de Focsani, insa eforturile s-au soldat cu un esec. In ultimii ani, pe langa Forest Oil, mai multe companii petroliere americane au parasit piata din Romania, printre acestea numarandu-se Conoco si Pannonian Energy.

Societatea Rompetrol Bucuresti dispune de un capital social de 174,5 mil. lei (49,6 mil. euro), fiind controlata de grupul Rompetrol in proportie de 82,4%. Restul capitalului social se afla in posesia investitorilor minoritari, cu detineri de sub 5% fiecare. Actiunile Vega sunt listate la Categoria I a Bursei Electronice RASDAQ, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,0715 lei/actiune.

La acest nivel, capitalizarea bursiera a societatii este de 124,8 milioane de lei (35,5 milioane de euro). In primul semestru al acestui an compania a raportat o crestere cu 47% a cifrei de afaceri, aceasta ajungand pana la 159,4 milioane de lei (43,5 milioane de euro). Profitul net obtinut de Rompetrol Bucuresti a fost de aproape 14,9 milioane de lei (4 milioane de euro), fata de o pierdere de 121,5 milioane de lei inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels