Companii

Sanse pentru stabilirea bursei regionale de energie la Bucuresti

12.11.2002, 00:00 20

Autoritatile romane au obtinut sprijinul bulgarilor in vederea stabilirii sediului Bursei regionale de energie la Bucuresti, in conditiile in care sI alte state balcanice lupta sa devina gazda acestei burse. Stabilirea Bursei de energie la Bucuresti ar fi posibila in cursul anului viitor, costurile fiind estimate la aproximativ 5 milioane dolari, potrivit unor surse apropiate discutiilor.
"Vom invita sI companii din alte tari pentru  a deveni actionari la bursa de energie de la Bucuresti, daca aici se va stabili sediul acesteia. Transelectrica, ca detinator a 100% din actiunile OPCOM (n.red. - operatorul comercial de piata, pe structura caruia se va infiinta, probabil, viitoarea bursa de energie), are in vedere sI atragerea unor operatori de profil din alte state ca actionari", a declarat pentru Ziarul Financiar Jean Constantinescu, director general al Transelectrica.
Bursa regionala de energie ar putea acoperi pana la douasprezece state din zona Europei Centrale sI de Est (printre care Grecia, Serbia sau Bulgaria), insa ar putea incepe sa functioneze chiar cu participarea a 4-5 state, avand in vedere modelul oferit de Nord Pool.
"Exista posibilitatea unui parteneriat cu Nord Pool, care ar putea veni cu know how sau sa participe la bursa de energie", a precizat Constantinescu.
Nord Pool, care grupeaza Danemarca, Norvegia, Suedia sI Finlanda, este considerata de specialisti cea mai eficienta bursa de energie din Europa. Actiunile sale sunt impartite in mod egal de catre Svenska Kraftnat ("Transelectrica" suedeza) sI Statnett ("Transelectrica" norvegiana).
Pe continent, mai functioneaza burse de energie in Spania, Franta, Olanda, Germania, Marea Britanie, valoarea tranzactiilor de energie intre companiile participante fiind estimate la zeci de miliarde de dolari anual.
Dar care ar fi avantajele pentru consumatorii romani?
"Va creste competitia intre producatorii de energie din aceasta zona a Europei pentru ca bursa de energie este un loc in care ofertele se intalnesc cu cererea de pe piata regionala. Pe de alta parte, aici poate fi cumparata energie mai ieftina de catre furnizorii de electricitate de catre consumatorii eligibili. Indirect, vor beneficia sI consumatorii captivi in retelele de distributie, prin intermediul furnizorilor lor, care pot cumpara pe bursa energie mai ieftina", explica specialisti din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei electrice sI termice (ANRE).

Afaceri de 147 milioane dolari in noua luni
Transelectrica a realizat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri in valoare de 4.843 mld. lei (147,6 mil.$), in crestere reala cu 21% fata de aceeasI perioada a anului trecut. Profitul net al societatii in aceeasI perioada a ajuns la cca. 250 mld.lei (7,6 mil,.$).
"Evolutia cifrei de afaceri a fost determinata de cresterea economica, care a condus la o crestere a consumului de energie electrica. In aceeasI perioada, a crescut valoarea exporturilor sI a serviciilor de sistem, compania noastra fiind sI operator de transport sI de sistem", explica directorul general al Transelectrica.
Compania nationala de transport a energiei electrice sI-a propus investitii in acest an de peste 130 mil.$ in modernizarea infrastructurii proprii si are ca obiectiv o cifra de afaceri estimata de aproximativ 200 mil.$.
Nevoia de investitii pentru reabilitarea statiilor electrice a determinat Transelectrica sa decida lansarea unei emisiuni de euroobligatiuni de 100 mil.euro, pentru a asigura o parte din finantare.
"Iesirea pe pietele internationale de capital a Transelectrica va avea loc in functie de conjunctura existenta la inceputul anului viitor, probabil in a doua parte a lunii ianuarie", spune Constantinescu.

Intrarea pe telecomunicatii, inca "in studiu"
Oficialii Transelectrica sI-au anuntat in acest an intentia de a forma o societate mixta prin asocierea cu un investitor strategic in domeniul telecomunicatiilor pentru a opera pe piata telecomunicatiilor, in conditiile liberalizarii acestei piete de la 1 ianuarie 2003.
"La ora actuala, exista discutii in vederea aprobarii studiului de fezabilitate efectuat de Itochu Infocom, finantat printr-un grant acordat de Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala (JBIC). Studiul vizeaza conditiile existente pe piata telecomunicatiilor, dupa liberalizarea acesteia, precum sI modalitatea de formare a viitoarei societatI mixte, inclusiv actionariatul acesteia", explica Jean Constantinescu.
El a adaugat ca societatea mixta se spera sa fie infiintata pana in iunie 2003, existand discutii intre Transelectrica sI operatori de profil. Oficialii companiei au precizat ca reteaua de fibra optica ce va fi instalata, va fi administrata pentru nevoile Sistemului energetic national, urmand ca excedentul de capacitate sa fie operat de viitoarea societate mixta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels