Companii

Sărbătorile de iarnă, ultima şansă pentru a cumpăra vin ieftin. Creşte preţul din 2015

Sărbătorile de iarnă, ultima şansă pentru a cumpăra...

Autor: Ioana David

12.12.2014, 18:44 418

2015 va aduce o creştere a preţului vinului, în condiţiile unei recolte slabe şi a majorării costurilor de producţie, spun producătorii, care estimează că cel mai mare impact va fi la nivelul vinurilor ieftine, deoarece marjele în acest caz sunt mici şi nu absorbi costurile mai mari.

„Acest lucru (creşterea preţului – n.red.) se va manifesta acut după Paştele 2015 şi mai ales la produsele economice. Totuşi evoluţia preţului va fi mult mai „blândă” decât în 2013”, a spus Daniel Negrescu, brand manager al Murfatlar.
El nu a avansat niciun procent de creştere pentru preţul vinului în 2015.

Preţul vinului va reflecta scăderea de recoltă din acest an, care a fost cu 20% mai redusă faţă de 2013 (arată datele Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, însă o statistică a Patronatului Naţional al Viei şi Vinului relevă că scăderea ar fi mult mai mare, de până la 50%). Vremea nefavorabilă a adus probleme în podgorii, care au avut nevoie de tratamente suplimentare, ceea ce a determinat cresterea costurilor.

„Costurile sunt clar mai mari. Anumite categorii de produse vor putea suporta acest cost mai mare prin reducerea marjei de profit, ceea ce înseamnă o menţinere a preţului actual. Vorbim de segmentul vinurilor cu un preţ de raft mai mare de 16-18 lei. La restul va exista presiune foarte mare pe preţ şi probabil că acestea vor creşte”, este de părere Daniel Negrescu.

Tot în acest context va avea loc o reducere a promoţiile către lanţul de distribuţie şi consumatori, ceea ce potrivit lui Negrescu echivalează tot cu o creştere a preţului plătit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels