Companii

Şeful Auchan: Dacă aş mai găsi un spaţiu ca acela din Titan, aş semna mâine cu ambele mâini

Şeful Auchan: Dacă aş mai găsi un spaţiu ca acela din Titan, aş semna mâine cu ambele mâini

Autor: Cristi Moga

09.07.2011, 19:24 2755

Operatorul de hipermarketuri Auchan România, care deţine şapteunităţi pe piaţa locală şi are în construcţie alte trei magazine,continuă să caute spaţii pentru extindere, cu scopul de a ducereţeaua la 14 magazine până în 2014.

Compania a intrat pe piaţa locală în 2006,când a deschis un hipermarket în cartierul bucureştean Titan,pentru ca apoi să se extindă şi în Timişoara, Târgu-Mureş, Suceava,Piteşti şi Cluj, deschizând totodată şi un al doilea magazin înBucureş ti, în Militari.

Niciunul dintre magazinele deschise ulteriornu s-a ridicat la vânzările unităţii din Titan, unde compania realizează circa o treime din vânzările de aproximativ 340 de milioanede euro de anul trecut.

"Nu am suspendat dezvoltarea din cauzacrizei şi am profitat de ea pentru a recruta şi forma echipeleAuchan pentru a putea continua dezvoltarea cu 2-3 magazine pe an.Dacă ar exista un alt spaţiu la fel de bun ca Auchan Titan, aşsemna mâine cu ambele mâini", a declarat Patrick Espasa, directorulgeneral al Auchan România, cu ocazia împlinirii a 50 de ani deoperare a companiei Auchan, fondată de familia oamenilor de afaceriMulliez din Franţa.

Auchan Titan este în top zece mondialîn reţea

Magazinul din Titan este al zecelea dinreţeaua de 574 de hipermarketuri Auchan din întreaga lume înfuncţie de numărul de clienţi şi primul din Europa, excluzândmagazinele din Rusia.

Reprezentantul Auchan spune că veniturilecompaniei au crescut anul trecut pe piaţa locală, deşi nu a fostdeschis niciun magazin nou, ultima inaugurare fiind cea din 2009,când a fost extins spaţiul magazinului Auchan din Iulius MallTimişoara.

"Anul trecut am înregistrat o creştere avânzărilor cu două cifre (peste 10% - n. red.), iar în acest an vomcreşte uşor sub rata inflaţiei", a declarat Espasa, rezultate ce arputea duce compania la vânzări de peste 350 de milioane de euro,faţă de 308 milioane de euro în 2009, cele mai recente date de laMinisterul Finanţ elor.

Începând de anul viitor, vânzările vorcreşte pe seama extinderii, în condiţiile în care anul acesta suntprogramate două deschideri, în Constanţa şi Craiova, un alt magazinfiind programat pentru primă vara anului viitor, în cadrulproiectului Palas Iaşi, care trebuia finalizat iniţial în acestan.

"Estimăm ca în următorii trei ani săinvestim circa 150 de milioane de euro în extindere. Am vizitatrecent şantierul din Iaşi, care este puţin întârziat, dar echipelede muncitori s-au mobilizat şi cred că vom deschide în primăvaraanului viitor", a mai spus Espasa.

Se gândesc să aducă noidivizii

Pe lista pentru posibile deschideri se aflăcele mai mari oraşe din România în care compania nu este prezentă(Galaţi şi Braşov), dar şi Bucureştiul, unde dintre reţelele dehipermarketuri Auchan are cea mai slabă acoperire, cu doar douămagazine, mai puţine decât competitorii direcţi Carrefour, Real,Cora şi Kaufland.

Din grupul Auchan, controlat de familiaMulliez, mai fac parte şi alte companii, iar în viitorul apropiatşi-ar putea face intrarea pe piaţa locală şi diviziile dedezvoltare imobiliară (Immochan), precum şi reţeaua desupermarketuri.

Compania numără în prezent în România 3.500de angajaţi şi va depăşi pragul de 4.000 până la sfârşitulanului.

Grupul Auchan este prezent în 12ţări, numără 262.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de aproape40 de miliarde de euro. În 2010 retailerii de pe segmentul modern -cash & carry, hipermarket, supermarket şi magazine de tipdiscount - au deschis 132 de magazine, potrivit unui studiu alcompaniei Contrast Management Consulting, în care au investit,potrivit calculelor ZF, circa 200 de milioane de euro.

Piaţa locală de retail, estimatăanul trecut la 16 mld. euro, va continua să crească în următoriizece ani cu 62% faţă de nivelul din 2010, urmând să ajungă la ovaloare de circa 26 de miliarde de euro la sfârşitul anului2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO