Companii

Şeful Poştei: Concediem ca să evităm „gâtuirea“ companiei în lipsă de cash

Şeful Poştei: Concediem ca să evităm „gâtuirea“ companiei în lipsă de cash

Autor: Mirabela Tiron

26.05.2012, 18:36 1656

Ion Smeeianu, noul director al companiei de stat Poşta Română, care va intra în reorganizare, spune că a decis să concedieze în prima fază 1.029 de persoane (cele mai multe cu funcţie de conducere) pentru a evita blocarea companiei în lipsă de cash.

"Acest număr a reieşit din evaluarea necesităţii de-a nu se bloca luna viitoare cash-ul Poştei din cauza întreruperii eşalonării datoriilor către bugetul de stat. În urma acestor concedieri Poşta face economii lunare de 3,5-4 milioane de lei (890.000 de euro) pe lună", spune Smeeianu.

Altfel spus, Poşta va face economii de circa 11 mil. euro pe an.

Veniturile Poştei se ridicau la 1,4 miliarde de lei (325 mil. euro) în 2010, iar cheltuielile la 1,5 miliarde de lei (349 mil. euro), după cum arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Această măsură de diminuare a personalului este luată pentru a trece peste "gâtuirea" provocată de lipsa de cash, subliniază directorul general al Poştei.

Compania are la bugetul de stat o datorie reeşalonată de 110 milioane de lei (24,5 mil. euro), din care 49 mil. lei (10,8 mil. euro) sunt penalităţile, potrivit lui Smeeianu.

Recent, Dan Nica, ministrul comunicaţiilor, spunea că dacă Poşta nu va efectua disponibilizări riscă să intre în insolvenţă.

Managementul defectuos a adus într-o situaţie îngrijorătoare compania care deţine încă monopol pe trimiterile de mici dimensiuni.

Poşta, care operează cea mai mare reţea de distribuţie din ţară (7.000 de oficii), este de trei ani pe pierderi. Anul trecut a avut pierderi estimate la 15 milioane de euro, după ce cu un an în urmă bifa pierderi de 28 mil. euro la afaceri de 302 milioane de euro.

Ion Smeeianu a declarat că a primit sprijin pentru noua structură organizatorică şi pentru disponibilizările ce vor fi făcute în prima fază.

"Consiliul de Administraţie al Poştei a analizat soluţiile pentru evitarea intrării în insolvenţă a companiei, aprobând prima etapă de reorganizare, prin care vor fi disponibilizate 1.029 de persoane, din care 949 de persoane din cadrul conducerii şi administraţiei".

De la începutul anului, până la schimbarea conducerii, au fost disponibilizaţi în jur de 500 de persoane, tot ca parte dintr-un proces de reoganizare, condus însă de fostul manager Daniel Dumitru Neagoe. În prezent, în Poştă lucrează 35.000 de persoane.

5.500 de angajaţi vor să dea afară în faza a doua

"Vrem să facem o evaluare post cu post, poziţie cu poziţie şi în zona direct productivă, pentru ca, în a doua fază de reorganizare a companiei, să mai fie disponibilizate circa 5.500 de persoane, în urma discuţiilor cu sindicatele", a declarat Smeeianu.

Întrebat de ZF cum a ajuns la acest număr (5.500 de persoane) şi ce economii va aduce această disponibilizare, Smeeianu a spus că nu s-a făcut încă o evaluare cu privire la economiile pe care le va genera a doua etapă de disponibilizări şi că nu poate lansa o cifră în acest sens.

Aceasta ar putea deveni cel mai amplu proces de disponibilizare de anul acesta din ţară, în cazul în care sindicatele vor aproba concedierea celor 6.526 de angajaţi de la Poştă.

În 2010, cheltuielile cu personalul reprezentau 943,5 mil. lei (219 mil. euro) adică în jur de 70% din afacerile companiei.

Datele dintr-un raport anual aferent anului 2010 arată că datoriile totale ale Poştei se ridicau la 530,1 mil. lei (123 mil. euro) iar lichidităţile la aproximativ 50 mil. lei (11,6 mil. euro), de trei ori mai mici decât în 2009.

Pe lângă disponibilizări, la Poştă se vor implementa strategii de scădere a cheltuielilor şi de creştere a veniturilor prin dezvoltarea serviciilor deja oferite dar şi noi strategii comerciale, potrivit reprezentanţilor companiei. Ei nu au detaliat în ce constau aceste strategii.

O treime din afaceri asigurate de plata pensiilor

Aproape o treime din cifra de afaceri era în 2010 asigurată de serviciile de plată a pensiilor. Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale este principalul client al Poştei, cu o pondere de 36,4% din afacerile totale. Din serviciile poştale de corespondenţă Poşta îşi asigura 27% din afaceri 2010 (356,5 mil. lei).

Ministerul Comunicaţiilor deţine 75% din acţiunile Poştei iar Fondul Proprietatea are restul de 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels