Companii

Semnal de alarmă: Două din 100 de companii active în România sunt deja în incapacitate de plată, iar numărul de insolvenţe va creşte şi în 2023

Semnal de alarmă: Două din 100 de companii active în...

Autor: Cristina Roşca

28.04.2023, 00:07 1479

În producţia de textile, în construcţii şi în industria alimentară, între 3 şi 5 firme din 100 sunt în insolvenţă, acestea fiind sectoarele din economia românească unde ponderea companiilor care se confruntă cu probleme financiare este cea mai mare, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor Coface. La nivelul întregii economii, două din 100 de companii active sunt în incapacitate de plată.

Rata insolvenţelor – calculată ca ponderea numă­rului de insolvenţe în total firme active – poziţionează România pe locul trei în Europa Centrală şi de Est, după Serbia (6,69%, adică aproape 7 firme din 100 active aflate în incapacitate de plată) şi Croaţia (2,08%), dar înainte de Ungaria (1,54%), potrivit companiei de analiză de risc şi analiză Coface. Peste 6.500 de companii au intrat în insolvenţă în România în 2022, cel mai mare număr din ultimii patru ani. Numărul firmelor aflate în incapacitate de plată a crescut cu 6,8% an la an, iar trendul ascendent ar putea să se menţină.

„Perspectivele economice rămân cel puţin incerte. Inflaţia va rămâne cu mult peste ţintele băncii centrale. Ca atare, acestea din urmă vor continua să majoreze ratele, iar asta va avea efecte negative asupra solvabilităţii companiilor. Considerăm că numărul companiilor aflate în situaţie de insolvenţă ar trebui, prin urmare, să continue să crească în 2023“, a declarat Jaroslaw Jaworski, CEO Coface Europa Centrală şi de Est.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO