Companii

SIF Banat-Crisana a facut achizitii de 15 mil. euro pe Bursa in ultimul an

23.12.2005, 18:13 44

SIF Banat-Crisana a intrat mai puternic la cumparare pe Bursa incepand cu finalul anului trecut, fiind astfel cea de-a treia dintre SIF-uri care isi orienteaza mai puternic investitiile catre companiile listate pe piata de capital. SIF-urile au avut ieri la Bursa o noua zi de cresteri, pe fondul optimismului generat in piata de anuntarea pretului pe care austriecii de la Erste il vor plati pe pachetul majoritar de la BCR.

Investitiile realizate de SIF Banat-Crisana pe Bursa de Valori si piata RASDAQ s-au cifrat incepand din trimestrul IV al anului trecut la 15 milioane de euro, societatea preferand sa cumpere discret pachete de actiuni la societati de talie medie listate pe piata de capital. La acestea s-au adaugat alte aproape 4 milioane de euro investitii in actiunile unor societati necotate.

Una dintre cele mai importante achizitii ale societatii a fost un pachet de 6% din actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, pachet care valoreaza in prezent aproximativ 3 mil. euro. Fostul actionar al Biofarm, William Ferran, a vandut pe parcursul anului pe RASDAQ pachetul majoritar de la Biofarm, mai multi investitori locali, printre care si SIF-urile, intrand puternic la cumparare. Actiunile Biofarm au fost transferate ulterior la Bursa de Valori Bucuresti.

Incepand din ultimul trimestru al anului trecut SIF Banat-Crisana a mai cumparat de la Bursa de Valori 1,6 % din Sinteza Oradea, aproximativ 5% din Turbomecanica Bucuresti, atingand o detinere de 8,7% din actiunile producatorului de motoare pentru aeronave, 1,8% din Santierul Naval Orsova si peste 5% din producatorul de mase plastice Prodplast Bucuresti, alaturi de 2,5% din unul dintre putinii producatori independenti de bere ramasi pe piata romaneasca, Bermas Suceava.

Pe piata RASDAQ societatea a cumparat aproape 4% din producatorul de cabluri Iproeb Bistrita, 2,3% din producatorul de ulei Argus Constanta. Majoritatea societatilor la care SIF Banat-Crisana a cumparat actiuni anul acesta fie nu au un actionar majoritar, fie sunt controlate de salariati, fie sunt in proprietatea statului, astfel ca sunt candidate serioase la o oferta de preluare in urmatorii ani.

"Atunci cand cumparam, incercam sa luam in considerare toate aspectele, inclusiv acesta, si cumparam atunci cand conditiile ni se par rezonabile", spune Catalin Dobrescu, director de operatiuni in cadrul societatii de investitii financiare. El a mai adaugat ca investitiile semnificative pe Bursa au facut parte si in ultimii ani din strategia investitionala a societatii, dar ca au incercat sa fie cat mai discreti.

Alaturi de aceste achizitii, societatea a mai investit aproape 800.000 de euro in cadrul majorarii de capital de la Banca Transilvania pentru a-si mentine cota detinuta de 5% din capitalul bancii.

Multi ani de la infiintare SIF-urile s-au multumit sa incaseze dividende de la societatile detinute, sa vanda din actiunile detinute si sa investeasca eventual prin majorari de capital in societatile unde erau actionari majoritari. SIF Moldova a raportat in acest an o crestere a detinerii de la Banca Transilvania, de la 2,8% la 4,2%, valoarea pachetului cumparat ridicandu-se in prezent la peste la 11 milioane de euro, la care s-a adaugat achizitia unui pachet reprezentand 0,033% din Petrom, care valoreaza 2,5 milioane de euro.

SIF Oltenia a fost mai putin prezenta pe piata de capital anul acesta la capitolul achizitii, printre putinele pachete cumparate fiind cele de la Biofarm. SIF Transilvania, care a preferat sa investeasca mai ales in societatile necotate detinute in portofoliu - si asta mai ales prin majorari de capital, a anuntai ieri o achizitie in valoare de 600.000 de euro la Bursa, actiunile cumparate la mijlocul acestei luni fiind cele ale Bancii Transilvania.

Actiunile SIF-urilor au plusat ieri cu peste 2% impulsionate in continuare de incheierea cursei pentru BCR din care a reiesit o valoare de 6 miliarde de euro a bancii. Investitorii isi fac calculele ca cele 6% din BCR pe care le detine fiecare SIF ar trebui sa valoreze 360 milioane de euro. Aceasta valoare este mai mare chiar decat intreaga valoare de piata a unora dintre SIF-uri in conditiile in care acestea mai detin si cate aproximativ 5% din BRD-SocGen, la care se adauga alte cateva sute de detineri in societati mai mici.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels